„Noua fabrică Stada este importantă şi pentru oraşul Turda, pentru ţară“, a spus la inaugurarea unităţii de producţie chiar CEO-ul Stada, Peter Goldschmidt, care are pe mână 4 mld. euro, cifra de afaceri a grupului german. El a recunoscut că este pentru prima dată când ajunge la Turda, micul orăşel de lângă Cluj-Napoca de 40.000 de locuitori fiind scenă pentru autorităţi, oficiali din companii, ambasadori, medici, farmacişti.
După 15 luni de la începutul construcţiei, Stada a finalizat o construcţie de 70 mil. euro, din care 21 mil. euro au fost din ajutor de stat. De pe porţile noii fabrici vor putea ieşi 150 mil. cutii de medicamente la capacitate maximă. Doar 20% din producţie va rămâne în ţară, restul va pleca din Turda peste graniţă, în alte ţări dintre cele 110 în care Stada activează.
Despre importanţa fabricii pe plan local şi european a vorbit şi Mihai Fugarevici, directorul Stada în România, un executiv cu experienţă în piaţa farma.
„Industria farmaceutică este una strategică. Consolidarea ei este extrem de importantă. Securizarea aprovizionării cu medicamente în România este un subiect extrem de important. Noi astăzi punem o cărămidă, ajutaţi de autorităţile din România. Îmi doresc să am mâine provocarea de a vedea o nouă companie farma care pune o fabrică cu care să putem avea o competiţie privind cine are cea mai bună fabrică“, a spus Mihai Fugarevici.
De altfel, planurile Stada în România au fost dezvăluite chiar de primarul oraşului Turda, care a spus că grupul german a luat încă 7,5 hectare din parcul industrial Arieş, acolo unde a cumpărat iniţial 10 hectare pentru a demara construcţia fabricii.
„Aproape ca nu mai avem teren pentru investiţii în Turda. Stada a reţinut încă 7,5 hectare în parcul logistic, pe lângă cele 10 hectare iniţiale pe care le-a cumpărat şi a ridicat această fabrică. Au mai vizitat încă opt puncte în Europa unde puteau să se localizeze, dar au ales Turda. Este un alt capitol de dezvoltare a municipiului“, a spus Cristian Matei, primarul oraşului Turda.
Despre forţa de muncă au vorbit oficialii de la Stada, atât de la nivel local, cât şi CEO-ul grupului. Fabrica va avea 400 de angajaţi.
„Zona Cluj-Turda-Mureş se dezvoltă ca o axă farmaceutică importantă pentru România. Educarea personalului pentru aceste fabrici devine un punct cheie pentru zonă şi pentru industria farmaceutică“, a spus Mihai Fugarevici.
Peter Goldschmidt a precizat că experienţa oamenilor din zona Turdei a fost un motiv pentru care compania a ales să pună cele 70 mil. euro în investiţie în România. „Dacă nu găseşti forţa de muncă potrivită, nu se va întâmpla nimic“.
O altă caracteristică a fabricii nou inaugurate este digitalizarea, faptul că nu se mai foloseşte hârtie pentru a marca fiecare pas al procesului de fabricaţie. „Fabrica este amplasată strategic pentru noi. Avem un centru de excelenţă de testare în România, este o locaţie bună pentru a asigura medicamente pentru pacienţii din Europa. Am folosit talentul local pentru a construi această fabrică, contractori calificaţi“, a spus Miguel Pagan, chief technological officer, Stada.
Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, a completat că este o ocazie rară de a inaugura o fabrică de medicamente de la zero, menţionând că perioada pandemiei a demonstrat cât de importantă este industria locală şi producţia de medicamente.
„Este esenţial să avem capacitate de producţie de medicamente naţională. Dezvoltarea capacităţilor nu înseamnă doar construirea de ziduri. Este important să dezvoltăm împreună capacităţile umane de care este nevoie, resursa de specialişti. Nu suntem într-o poziţie favorabilă în acest moment, dar apropierea de centrele universitare este un avantaj“, a spus Prisada.
România are în prezent deficit comercial în ceea ce priveşte piaţa de medicamente, bazându-se cu precădere pe importurile acestor produse.
Grupul Stada este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa farma, având o istorie de 130 de ani în această industrie. În România a intrat în 1992 printr-o subsidiară.
Pe lângă fabrica de la Turda nou inaugurată, Stada mai are în România un laborator de testare a produselor la Timişoara şi un depozit de medicamente în acelaşi oraş.
Compania a mizat pe dezvoltarea portofoliului de suplimente alimentare, cumpărând producătorul ceh Walmark în 2019, într-o tranzacţie internaţională. Stada are în România peste 200 de produse în portofoliu din zona de OTC-uri (medicamente fără reţetă), suplimentae alimentare, dispozitive medicale dar şi produse eliberate cu prescripţie.