Demisia lui Barr intervine pe fondul speculaţiilor că administraţia Trump ar fi intenţionat să-l înlocuiască pentru a numi pe cineva mai favorabil industriei bancare. Într-o declaraţie oficială, Barr a menţionat că această decizie are scopul de a evita o potenţială dispută care ar putea distrage atenţia de la misiunea Rezervei Federale.
”A fost o onoare şi un privilegiu să servesc ca vicepreşedinte pentru supraveghere al Consiliului Rezervei Federale şi să colaborez cu colegii pentru a menţine stabilitatea şi forţa sistemului financiar al SUA, astfel încât să răspundă nevoilor familiilor şi afacerilor americane”, a declarat Barr.
Anunţul a generat o creştere a acţiunilor din sectorul bancar, ETF-ul SPDR S&P Bank, care urmăreşte liderii industriei, înregistrând o creştere de peste 1%.
Rezerva Federală a comunicat că nu va lua decizii majore privind reglementările până la numirea unui succesor. Sub conducerea lui Barr, Fed a lucrat la implementarea unor noi reglementări, cunoscute sub numele de ”Basel endgame,” care s-au confruntat cu critici din partea industriei financiare.
Poziţia de vicepreşedinte pentru supraveghere a fost creată după criza financiară din 2008. În timpul mandatului lui Barr, sectorul financiar s-a confruntat cu o criză semnificativă la începutul anului 2023, marcată de prăbuşirea Silicon Valley Bank şi a altor instituţii financiare, ceea ce a forţat Rezerva Federală să implementeze un mecanism de lichiditate pentru a preveni extinderea problemelor.
Administraţia Trump nu a emis încă un comentariu oficial referitor la această demisie. Speculaţiile cu privire la intenţia de a-l înlocui pe Barr au apărut după un articol al Reuters din decembrie, care sugera că Barr ar fi consultat o firmă de avocatură pentru a-şi analiza opţiunile legale.