Pentru publicitate sau pentru ştiinţă? În California, un grup de patru adolescenţi a avut ideea nebunească de a organiza o cursă între spermatozoizi. Evenimentul, descris ca o iniţiativă de sensibilizare cu privire la declinul fertilităţii masculine, va avea loc la 25 aprilie la Hollywood Palladium din Los Angeles, în faţa a mii de oameni, atât în tribune, cât şi online, relatează Le Figaro.
Această idee stranie, sub sloganul „Doi concurenţi. Două probe. O linie de sosire microscopică”, este ideea lui Eric Zhu, un adolescent de 17 ani, antreprenor şi… deja milionar.
El a dezvoltat un start-up de analiză a datelor de pe piaţa privată, chiar în toaletele liceului său, după cum reiese dintr-un plin de umor postat pe contul său de Instagram. Împreună cu alţi trei tineri, Nick Small, Shane Fan şi Garrett Niconienko, Zhu a reuşit să strângă peste un milion de dolari la începutul lunii aprilie pentru competiţia lor intitulată „Sperm Racing”.
Astfel, vinerea viitoare, la ora locală 18.00, spermatozoizii a doi concurenţi, Tristan de la Universitatea din California USC şi Asher de la UCLA, vor porni pe pista care măsoară aproximativ 20 de centimetri. Aceasta imită sistemul reproducător feminin, cu „semnale chimice, dinamică fluidă şi starturi sincronizate”, explică manifestul „Sperm Racing”, prezentat de CEO-ul său.

Totul a fost planificat astfel încât cursa să semene cu un adevărat eveniment sportiv, cu „camere de înaltă rezoluţie care urmăresc fiecare mişcare microscopică”. Competiţia este prevăzută să dureze aproximativ o oră, cu comentarii oferite de prezentatori.
Biletele costă între 20 şi 2.500 de dolari.
Pentru cei care nu vor fi acolo, „totul va fi transmis în direct, cu statistici, clasamente şi reluări instantanee”, se arată în manifest.
Câştigătorul va fi, desigur, cel care va trece primul linia de sosire: „Miza nu a fost niciodată atât de mică sau atât de mare”, glumeşte Eric Zhu. Şi deşi tinerii din spatele „Sperm Racing” consideră că ideea lor este deosebit de amuzantă – unul dintre fondatori s-a redenumit „Chief Gooning Officer” pe LinkedIn – ei asigură că proiectul „nu este doar o glumă”.
„TRANSFORMĂM FERTILITATEA ÎN SPORT”
„Aceasta nu este doar o idee virală pentru a-i face pe utilizatorii de internet să râdă”, scrie Eric Zhu în manifest. „Fertilitatea masculină este în declin. Se întâmplă în linişte, în mod constant şi nimeni nu vorbeşte despre asta”, spune el.
El a publicat o diagramă cu date care ilustrează scăderea numărului de spermatozoizi pe mililitru de spermă pentru a ilustra punctul său de vedere. În timp ce în 1973, un bărbat avea o medie de 101 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă, în 2018 are doar 49 de milioane, o pierdere de jumătate în mai puţin de cincizeci de ani.
El adaugă, de asemenea, că „motilitatea spermatozoizilor, adică viteza cu care se mişcă, se dovedeşte a fi un factor determinant în fertilitate”.
Potrivit directorului executiv al „Sperm Racing”, această motilitate este „măsurabilă, trasabilă şi, la fel ca în cazul alergării sau al culturismului, este ceva care poate fi îmbunătăţit”, de unde şi ideea organizării unei astfel de competiţii.
„Nimeni nu a făcut din ea un subiect de interes. Aşa că am făcut-o noi”, arată el. „Transformăm sănătatea în sport”, spune tânărul. „Scopul este clar: să aflăm mai multe despre modul în care funcţionează spermatozoizii şi să combatem această scădere a fertilităţii”, continuă el.
O METAFORĂ SPORTIVĂ DUSĂ PREA DEPARTE?
Deşi ideea poate părea lăudabilă, Sperm Racing pare să fie mult mai preocupată de mediatizare şi divertisment decât de ştiinţă. „Gândiţi-vă la conferinţele de presă. Cântăriri. Curse în direct cu comentarii detaliate. Şi, desigur, cel mai mic hipodrom din lume”, râde Eric Zhu, care doreşte să facă din cursă un adevărat „spectacol”, „cel mai ciudat şi mai distractiv eveniment pe care l-aţi văzut vreodată”, după cum le promite el spectatorilor.
Videoclipul promoţional, care a adunat peste 10.000 de vizualizări într-o singură zi, prezintă doi tineri fără cămaşă care îşi etalează muşchii proeminenţi într-un ring de box în jurul unui microscop, pentru a măsura cine are sperma „cea mai sănătoasă, mai rapidă şi mai gustoasă”.
CEO-ul menţionează, de asemenea, planurile de a „construi o piaţă în care fanii îşi pot alege concurenţii preferaţi”.
În ciuda fondurilor colectate şi a pretenţiilor de a fi onorabil, manifestul nu face nicio menţiune cu privire la potenţialele donaţii pentru cercetarea fertilităţii.