Judecătorul districtual american Carl Nichols a anunţat ordinul de restricţie temporară cu câteva ore înainte ca USAID să trimită miile de angajaţi în concediu pe perioadă nedeterminată sau să îi concedieze.
CNN a relatat că USAID avea de gând să păstreze mai puţin de 300 de persoane ca personal esenţial începând de vineri de la miezul nopţii.
„Nu ar trebui să îi plaseze în concediu administrativ pe cei 2.200 de oameni în această seară”, a declarat Nichols, un judecător numit de preşedintele Donald Trump, în timpul unei audieri, vineri după-amiază, la tribunalul federal din centrul Washington DC.
Cei 2.200 de angajaţi sunt angajaţi direct la USAID.
Alţi 500 de angajaţi direcţi ai agenţiei au fost deja puşi în aşteptare. Nichols a declarat că ordinul său nu se va aplica acestora.
Separat, agenţia a suspendat sau a renunţat la mulţi dintre colaboratori, care constituie o mare parte din forţa de muncă a USAID.
Ordinul judecătoresc, despre care magistratul a spus că este „limitat”, opreşte, de asemenea, „rechenarea accelerată a persoanelor din ţările” unde activează de către administraţia Trump.
Notificarea iniţială de concediu administrativ trimisă angajaţilor direcţi marţi seara informa că USAID „pregăteşte un plan” pentru a „organiza şi plăti călătoria de întoarcere în Statele Unite în termen de 30 de zile” pentru personalul detaşat în străinătate şi prevedea „concedierea” colaboratorilor care „nu sunt consideraţi esenţiali”.
Decizia lui Nichols va rămâne probabil în vigoare cât timp judecătorul analizează posibilitatea de a bloca pentru mai mult timp eforturile administraţiei, într-un proces intentat joi de două grupuri sindicale care reprezintă angajaţii USAID.
Totuşi, judecătorul nu a părut înclinat să dea curs altor solicitări ale sindicatelor – de a redeschide clădirile USAID şi de a restabili finanţarea pentru subvenţiile şi contractele agenţiei, notează Reuters.
Într-o notificare trimisă joi lucrătorilor agenţiei de ajutor extern, administraţia a declarat că va păstra 611 lucrători esenţiali în cadrul USAID, dintr-o forţă de muncă la nivel mondial care se ridică la peste 10 000.
„Reducerea majoră a forţei de muncă, precum şi închiderea birourilor, relocarea forţată a acestor persoane au fost toate efectuate în exces faţă de autoritatea executivului, încălcând separaţia puterilor”, a declarat Karla Gilbride, avocata sindicatelor, în cadrul audierii.
Un oficial al Departamentului de Justiţie, Brett Shumate, i-a spus lui Nichols că aproximativ 2.200 de angajaţi ai USAID vor fi puşi în concediu plătit conform planurilor administraţiei, adăugând că 500 au fost deja puşi în concediu. „Preşedintele a decis că există corupţie şi fraudă la USAID”, a argumentat Shumate.
Într-o postare pe Truth Social, Trump a acuzat vineri USAID – fără dovezi – de corupţie şi de cheltuirea frauduloasă a banilor.
La câteva ore după ce a fost învestit, la 20 ianuarie, Trump a ordonat ca toate ajutoarele externe ale SUA să fie suspendate pentru a se asigura că sunt aliniate la politica sa „America pe primul loc”. Haosul a cuprins de atunci USAID, care distribuie miliarde de dolari ca ajutor umanitar în întreaga lume.
Departamentul de Stat a emis directive de încetare a activităţii la nivel mondial după emiterea ordinului executiv, îngheţând efectiv toate ajutoarele externe, cu excepţia asistenţei alimentare de urgenţă.
Acest demers a dus la oprirea programelor USAID care oferă ajutor vital în întreaga lume, într-o măsură despre care experţii au avertizat că riscă să ucidă oameni.
Desfiinţarea agenţiei a fost supervizată în mare măsură de omul de afaceri Elon Musk, aliat apropiat al lui Trump, care conduce eforturile preşedintelui de a reduce birocraţia federală.
În anul fiscal 2023, Statele Unite au distribuit, parţial prin intermediul USAID, ajutoare în valoare de 72 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru orice, de la sănătatea femeilor în zonele de conflict la accesul la apă potabilă, tratamente împotriva HIV/SIDA, securitate energetică şi combaterea corupţiei.
Statele Unite au furnizat 42% din tot ajutorul umanitar monitorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2024, deşi acest lucru reprezintă mai puţin de 1% din bugetul lor total.