Un nou capitol în saga ‘Regelui motorinei’: Încă un dosar al DNA, cu prejudiciu de 31 milioane de euro, intră în etapa finală

Judecătorii Tribunalului Constanța au încheiat dezbaterile într-un dosar uriaș al DNA, considerat unul dintre cele mai mari din punctul de vedere al prejudiciului estimat. ‘Regele motorinei’, Radu Nemeș, alături de alți inculpați, așteaptă decizia instanței în acest dosar cu prejudiciu de peste 31 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor anticorupție, bugetul statului ar fi fost păgubit cu peste 109 milioane de lei (aproximativ 31 de milioane de euro), sumă pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în proces.

Decizia Tribunalului Constanța este așteptată săptămâna viitoare, însă indiferent de verdict, hotărârea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța, potrivit Ziarul Amprenta.

Nume grele printre inculpați

În dosar apar nume grele: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo, Ristin Pompiliu, Nemeș Radu, Capră Răzvan-Florin, Neacșu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus și Olteanu Răzvan Mihai.

Unul dintre aceștia, Radu Nemeș, cunoscut și ca ‘Regele Motorinei’ nu este la prima întâlnire cu justiția. În 2014, a fost trimis în judecată în celebrul „Dosar Motorina”, alături de Sorin Blejnar (fost șef ANAF), Viorel Comăniță (fost director al Autorității Naționale a Vămilor) și Florin Dan Secăreanu (ofițer DGIPI).

În acel dosar, Nemeș a fost condamnat definitiv, în 2019, la 7 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce Blejnar, Comăniță și Secăreanu au fost achitați.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorină, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.

În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorină achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.

Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că inculpatul Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul 942/VIII/3 din 3 iulie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

Ce a pățit un român reîntors din SUA care și-a decorat casa cu simboluri naziste. Zvastica și sigla SS, afișate la vedere

Cezar Avrămuță: Dezident Politic în Două Regimuri Consecutive – Descoperiri Despre Experiențele Sale