Consiliul de apărare a acuzat Emiratele că le furnizează forţelor paramilitare arme avansate şi strategice care le-au permis acestora să lovească începând de duminică instalaţii din oraşul Port Sudan, într-o escaladare majoră a conflictului ce durează de doi ani.
Emiratele au respins în mod repetat astfel de acuzaţii.
Port Sudan, sediul provizoriu al guvernului, este de trei zile ţinta unor lovituri cu drone care vizează infrastructuri strategice, aeroportul, baza militară, depozite de carburanţi, staţia electrică ş.a.
Consiliul de apărare a mai decis să declare EAU ‘stat agresor’ şi să îşi ‘rezerve dreptul de a răspunde agresiunii prin orice mijloace pentru a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării’.
Armata sudaneză acuză de multă vreme Emiratele de înarmarea FRS, iar unii experţi ai ONU şi legislatori americani consideră acuzaţia credibilă, citând dovezi din rapoarte ale unor organizaţii pentru drepturile omului.
Cel mai recent raport al unei comisii de experţi ONU, publicat în aprilie, nu menţiona însă EAU decât cu referire la implicarea în negocieri de pace în Sudan.
Luni, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a decis să respingă, din lipsă de jurisdicţie, plângerea în care Sudanul acuza Emiratele că alimentează genocidul din Darfur prin furnizarea de arme forţelor paramilitare.
Războiul din Sudan opune din aprilie 2023 armata regulată, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, paramilitarilor din Forţele de sprijin rapid ale fostului său adjunct Mohamed Hamdane Daglo. Războiul a făcut zeci de mii de morţi şi 13 milioane de refugiaţi, şi a aruncat unele regiuni în foamete, provocând ‘una din ele mai grave catastrofe umanitare’ din lume, potrivit ONU.