Un nou mandat al lui Donald Trump ar fi o lovitură grea pentru economia Germaniei (Studiu)

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie şi fostul preşedinte Donald Trump a indicat că, după câştigarea scrutinului, intenţionează să impună tarife vamale de 10% până la 20% practic la toate importurile şi de cel puţin 60% celor din China, măsuri despre care el susţine că vor ajuta industria Statelor Unite.

Or, un raport al institutului economic german IW (Institut der deutschen Wirtschaft) pus exclusiv la dispoziţia agenţiei Reuters a conchis că, în cazul în care o administraţie Trump ar decide creşterea taxelor vamale cu UE la 20%, iar blocul comunitar răspunde cu măsuri similare, PIB-ul zonei euro ar scădea cu 1,3% în 2027 şi 2028 şi cu până la 1,5% în Germania.

În studiu, efectele negative asupra PIB-ului UE se amplifică din 2025 în 2028, iar în SUA sunt mai puternice în primii doi ani, cu un declin al PIB de 1,3% în cazul unor taxe vamale de 10% şi de 1,5% în cazul în care taxele ar fi 20% în 2025.

Efectele negative asupra PIB-ul SUA scad în timp în acest scenariu, întrucât declinul importurilor în SUA ar fi mai mare decât cel al exporturilor, ceea ce ar însemna un efect pozitiv crescând asupra balanţei comerciale americane.

Germania, cea mai mare economie a Europei, va fi în acest an singura ţară din G7 fără creştere pentru doi ani consecutivi, conform celor mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internaţional, iar un conflict comercial cu SUA, principalul său partener de comerţ, ar însemna o lovitură majoră.

În 2024, Statele Unite au luat locul Chinei ca principal partener comercial, după ce opt ani la rând China a fost nr. 1.

În 2023, exporturile germane s-au contractat cu 0,3% pe fondul cererii globale slabe şi al tensiunilor geopolitice, iar guvernul de la Berlin se aşteaptă la o nouă scădere de 0,1% în acest an.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Perspectiva unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina este „iluzorie”, avertizează Putin

Duma de Stat a Rusiei a ratificat tratatul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord