Un nou proces în lupta Prinţului Harry cu tabloidele britanice

O nouă rundă în lupta prinţului Harry cu tabloidele: marţi începe la Londra un proces care vizează două publicaţii ale lui Rupert Murdoch, acuzate de fiul cel mic al regelui Charles al III-lea de obţinerea ilegală de informaţii despre viaţa sa privată, informează AFP.

Harry, care locuieşte în California împreună cu soţia sa Meghan şi cei doi copii ai lor, va fi chemat să depună mărturie în cadrul procesului de la Înalta Curte din Londra, care se aşteaptă să dureze până la zece săptămâni.

Procedurile civile sunt împotriva grupului deţinut de magnatul Rupert Murdoch, News Group Newspapers (NGN).

Două tabloide, The Sun şi News of the World, sunt acuzate de Harry că au folosit metode ilegale, inclusiv detectivi particulari, pentru a aduna informaţii pentru articole despre el în urmă cu mai bine de un deceniu.

Ducele de Sussex, care s-a retras din monarhie, a obţinut o victorie majoră împotriva presei tabloide în 2023, obţinând o condamnare a editorului Daily Mirror pentru articole provenite din hacking telefonic.

Cu toate acestea, procedurile de la Înalta Curte din Londra nu se referă la interceptările telefonice, deoarece judecătorul Timothy Fancourt a decis că termenul limită pentru luarea de măsuri în acest sens a expirat.

În afară de Harry, un fost lider al Partidului Laburist, Tom Watson, în prezent membru al Camerei Lorzilor, a dat de asemenea în judecată grupul NGN. Sute de alte victime au optat pentru înţelegeri extrajudiciare cu grupul media.

Harry a declarat la un eveniment organizat de The New York Times în decembrie că intenţionează să le ceară „socoteală” tabloidelor, împotriva cărora duce o luptă juridică hotărâtă.

Cei doi reclamanţi îi acuză, de asemenea, pe directorii NGN că au acoperit acţiunile ilegale ale angajaţilor lor prin ştergerea e-mailurilor.

NGN respinge aceste acuzaţii ca fiind „false” şi „nefondate”.

La proces, grupul va chema „o serie de martori, inclusiv experţi în tehnologie, avocaţi şi directori (ai companiei) pentru a respinge plângerea”, a declarat un purtător de cuvânt.

Harry, care s-a retras din familia regală în 2020 şi s-a mutat în SUA împreună cu Meghan, îi consideră pe paparazzi responsabili pentru moartea mamei sale Diana în 1997 la Paris.

În 2023, el a depus mărturie împotriva editorului Daily Mirror (MGN), devenind primul membru al familiei regale care depune astfel mărturie într-un proces în peste o sută de ani.

Judecătorul, care a fost şi Timothy Fancourt, a decis în favoarea sa. El a constatat că piratarea mesageriilor vocale ale celebrităţilor era „o practică răspândită” printre titlurile MGN la sfârşitul anilor 1990. El declarase, de asemenea, că voicemail-ul telefonului mobil al prinţului Harry fusese piratat „într-o măsură modestă”.

Presa britanică a fost zguduită la sfârşitul anilor 2000 de dezvăluirea mai multor scandaluri de ascultare ilegală.

Grupul lui Rupert Murdoch şi-a cerut scuze, recunoscând practicile ilegale de la News of the World, pe care l-a închis în mod precipitat în 2011, dar a negat existenţa unui comportament similar la The Sun şi a negat orice încercare de a muşamaliza scandalul.

De atunci, aproximativ 1.300 de reclamanţi au ajuns la înţelegeri extrajudiciare cu grupul media. Potrivit presei britanice, acesta din urmă a plătit aproximativ un miliard de lire sterline (1,18 miliarde de euro), evitând până acum orice acţiune în justiţie.

Fratele mai mare al lui Harry şi moştenitor al tronului, prinţul William, se numără printre cei care au optat pentru astfel de înţelegeri în ultimii ani, la fel ca şi actorul Hugh Grant.

Acesta din urmă a explicat că un proces l-ar fi costat zece milioane de lire sterline (11,8 milioane de euro) în taxe judiciare, chiar dacă ar fi câştigat.

Procesul lui Harry împotriva grupului lui Rupert Murdoch a fost comparat în octombrie de judecătorul Fancourt cu o bătălie „între două armate încăpăţânate, dar bine dotate”.

În autobiografia sa din 2023, „The Substitute”, Harry l-a descris pe Rupert Murdoch drept „malefic”.

Cum ocolește Putin sancțiunile – Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze

Avarierile cablurilor submarine de la Marea Baltică, considerate de către spionajele american şi european mai degrabă ”accidente” decât sabotări, dezvăluie The Washington Post