Condamnat în primă instanţă în 2020 şi apoi în apel în 2023 la pedeapsa cu închisoarea pentru corupţie pasivă, complicitate la corupţie pasivă, corupţie şi tăinuire, senegalezul de 58 de ani şi-a văzut pedepsele anulate şi va fi judecat din nou de Curtea de apel din Paris, conform hotărârii Curţii de Casaţie.
În decizia sa de miercuri, cea mai înaltă instanţă juridică estimează că fostul consultant de marketing al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF, devenită World Athletics) trebuie să fie rejudecat pentru „complicitate la corupţie pasivă”, întrucât Curtea de apel din Paris nu şi-a motivat suficient decizia când l-a găsit vinovat anul trecut.
Pedeapsa cu închisoarea şi amenda de 500.000 de euro la care a fost condamnat în apel sunt, de asemenea, anulate şi vor fi redefinite în noul proces. Curtea de Casaţie confirmă, totodată, culpabilitatea lui Diack privind celelalte capete de acuzare (corupţie pasivă, corupţie şi tăinuire).
În martie anul trecut, Papa Massata Diack fusese condamnat, în apel, la cinci ani de închisoare pentru corupţie în scandalul dopajului din Rusia din 2011, un caz care a zguduit lumea sportului.
Curtea de Apel din Paris a confirmat atunci sentinţa în primă instanţă, dar a redus amenda la jumătate, la 500.000 de euro.
De asemenea, instanţa îl condamnase pe fostul consilier juridic al Federaţiei internaţionale de atletism, Habib Cisse, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, o pedeapsă mai blândă decât ceruse parchetul general.
În septembrie 2020, Papa Massata Diack a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi la o amendă de un milion de euro.
Avocatul Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics) a explicat în ianuarie 2023, în faţa Curţii de apel din Paris, cum, în opinia lui, fostul preşedinte al IAAF l-ar fi angajat pe fiul său Papa Massata Diack în calitate de consultant de marketing, creând, împreună cu acesta şi cu complici, o reţea de deturnare de fonduri şi de corupţie pentru a ascunde cazuri de dopaj în rândul sportivilor ruşi în 2011, cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra.
Lamine Diack a fost în centrul unui pact de corupţie pentru a întârzia procedurile de sancţiuni vizând atleţii ruşi bănuiţi de dopaj la finele lui 2011, permiţând unora dintre aceştia să participe la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. În schimb, sponsorii ruşi au reînnoit contractele lor de parteneriat cu IAAF în vederea Campionatelor Mondiale din 2013 de la Moscova.
Papa Massata Diack a fost găsit vinovat în septembrie 2020 de complicitate la corupţie în afacerea rusă şi de deturnarea a 15 milioane de euro sub acoperirea unor comisioane din contracte de sponsorizare şi drepturi de televizare. El şi-a susţinut nevinovăţia, dar locuieşte la Dakar şi nu poate părăsi Senegalul unde se află sub control judiciar în acest dosar.
Lamine Diack şi fostul şef antidoping al IAAF, francezul Gabriel Dolle, au decedat după condamnările lor.
Dosarul, care a zguduit lumea sportului, a fost dezvăluită de agentul maratonistei ruse Lilia Şobuhova, care plătise 450.000 de euro pentru a dispărea de pe listă. În cele din urmă, suspendată în 2014, ea a cerut o rambursare şi a primit 300.000 de euro dintr-un cont din Singapore care a permis să se ajungă până la Papa Massata Diack.