Cercetarea, care s-a bazat pe datele a mai mult de 500.000 de femei, arată că un consum de 200 de grame de lapte pe zi ar putea scădea riscul de a dezvolta acest tip de cancer cu până la 14%. Această descoperire se aliniază cu alte studii recente care subliniază rolul protector al produselor lactate, mai ales al celor bogate în calciu, în menținerea unui intestin sănătos. Femeile, care tind să aibă un aport mai scăzut de calciu, ar putea beneficia în mod special de aceste efecte, este concluzia la care au ajuns savanții de la Cancer Research Centre din UK.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford, a urmărit starea de sănătate a femeilor europene de vârstă mijlocie și înaintată, care au completat un chestionar alimentar detaliat. Dintre cele 97 de opțiuni alimentare luate în considerare, produsele lactate au prezentat cele mai puternice corelații negative cu apariția cancerului colorectal. Deși nu toate alimentele au avut aceleași efecte, laptele și calciul au ieșit în evidență ca excepții. Studiul sugerează că, pentru a reduce riscul de cancer colorectal, consumul de 300 de miligrame de calciu pe zi ar putea fi mai eficient decât doar consumul de lapte, oferind o reducere cu 17% a riscului.
Carnea și alcoolul, dușmanul nr. 1 al intestinelor
Deși cercetătorii sugerează că introducerea mai multor alimente bogate în calciu, inclusiv variante nelactate precum soia, ar putea aduce beneficii, este important de menționat că acest studiu nu face afirmații definitive. Analiza subliniază o corelație, dar nu poate stabili o relație cauzală directă. Totodată, cercetările anterioare sugerează că alte factori, precum consumul de alcool și carne procesată, pot crește riscul de cancer intestinal. De exemplu, consumul a două băuturi alcoolice pe zi a fost asociat cu o creștere de 15% a riscului, iar 30 de grame de carne roșie sau procesată pe zi au fost legate de o creștere de 8%.
În pofida dovezilor observate, studiile randomizate controlate nu au reușit întotdeauna să confirme legătura între suplimentele de calciu și cancerul colorectal. David Nunan, expert în medicină bazată pe dovezi la Universitatea din Oxford, avertizează că rezultatele acestui studiu trebuie interpretate cu prudență, având în vedere limitările metodologice. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a clarifica impactul real al calciului asupra sănătății intestinale.
Cercetările actuale sugerează că, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și modificări alimentare, până la jumătate dintre cazurile de cancer colorectal ar putea fi prevenite. În acest context, sursele de calciu, fie lactate, fie nelactate, ar putea contribui la protejarea intestinelor, în timp ce alimentele precum alcoolul și carnea procesată ar trebui consumate cu moderație.