- Scurt context: E.ON a anunţat tranzacţia în luna decembrie, dar aceasta trebuie să fie aprobată de autorităţile române. E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze şi electricitate din România, deservind aproximativ 3,4 milioane de clienţi. MVM obţine o mare parte din gazele sale din Rusia, spre deosebire de furnizorii de energie din majoritatea ţărilor europene, iar Ministerul Energiei din România a declarat în ianuarie că vânzarea ar putea fi blocată din motive de securitate. Ministerul Energiei din România a declarat că este îngrijorat de legăturile MVM cu Rusia şi de posibilitatea ca furnizorul român de energie să poată fi vândut ulterior unei entităţi din afara Uniunii Europene, reaminteşte Reuters.
Directorul general al MVM, Karoly Matrai, a declarat pentru portfolio.hu că MVM nu intenţionează să cedeze companiile pe care intenţionează să le achiziţioneze în România şi a spus că MVM îşi va aproviziona clienţii români folosind surse locale de gaz. „Transportul gazului rusesc în România ne-ar impune costuri de tranzit enorme”, a spus el. „Deoarece aprovizionarea internă este întotdeauna cea mai rentabilă opţiune, dacă vom primi aprobarea pentru tranzacţie, intenţionăm să aprovizionăm filiala noastră din România în principal din surse locale de gaze”, a spus Matrai.
Directorul a adăugat că MVM anticipează că aprobările necesare ar putea fi obţinute până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru şi „că programul de încheiere a tranzacţiei planificat pentru iunie-iulie va putea fi realizat”.
Matrai a mai spus că diversificarea este importantă, dar că livrările de gaze naturale lichefiate nu sunt competitive ca preţ cu gazele ruseşti importate prin conducte în Ungaria.
El a declarat că societatea comercializează 12-13 miliarde de metri cubi de gaze în fiecare an, livrările ruseşti reprezentând aproximativ 40% din aceste volume.
Reacția României
Procesul de achiziţie a E.ON Energie România de către compania ungară MVM va fi analizat cu maximă rigoare, iar decizia finală va fi luată după finalizarea tuturor evaluărilor necesare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
„Nu comentăm estimările companiei maghiare. Procesul de achiziţie se va încheia, dacă se va încheia, când toate analizele vor fi gata. Procesul de achiziţie va fi analizat cu maximă rigoare, iar decizia finală va fi luată doar după finalizarea tuturor evaluărilor necesare”, a declarat, pentru AGERPRES, Sebastian Burduja.
El a reiterat că Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe în această privinţă şi că există multiple teme de analiză legate de impactul acestei tranzacţii asupra securităţii naţionale a României.
„Orice proces de achiziţie în domeniul energetic, mai ales când implică şi milioane de consumatori români, trebuie să fie tratat cu deplină responsabilitate şi transparenţă”, a punctat Sebastian Burduja.
Burduja, despre eventuala achiziţie a E-ON Furnizare de către o companie maghiară: Legăturile MVM cu Federaţia Rusă sunt evidente / Îşi rezerva dreptul să vândă acţiunile unor entităţi terţe din afara UE
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat recent câteva argumente pentru care se opune ca E-ON Furnizare să fie achiziţionată de compania MVM din Ungaria şi a precizat că legăturile dintre acestea companie şi Federaţia Rusă sunt evidente, din date deschise. De asemenea, compania MVM a menţionat că ar dori să vândă acţiunile pe care le va achiziţiona către entităţi terţe din afara Uniunii Europene. Burduja a adăugat că aceste rezerve vor fi discutate în Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe.
Sebastian Burduja a fost întrebat, într-o emisiune la Digi24, de ce s-a opus în mod public unui anunţ al unei companiei maghiare MVM de preluare a E-ON.
”Compania maghiară MVM a bătut palma la nivel preliminar, tranzacţia nu este finală până când Guvernul României, statul român nu o aprobă, eventual, cu E-On Furnizare şi specific Furnizare pentru că nu include o parte de reţele, de infrastructură critică. Este, dacă vreţi, o companie care cumpără energie electrică, gaze şi ne trimite factura acasă. Şi din asta face o marjă de profit”, a afirmat Sebastian Burduja, conform News.ro.
El a precizat că a ridicat mai multe semne de întrebare în legătură cu această posibilă tranzacţie.
”În primul rând, legăturile companiei MVM cu Federaţia Rusă, ele sunt evidente din date deschise. Cumpără, de exemplu, de la Gazprom gaz, are legături pe zona nucleară cu Federaţia Rusă. Valoarea tranzacţiei a fost vehiculată la peste 200 de milioane de euro când o furnizare de două ori mai mică în România, anul trecut, s-a vândut cu 15 milioane de euro. Deci puteţi să puneţi dublu, triplu, dar nu se ajunge la de 10 – 12 ori mai mult. De asemenea, faptul că în contractul pe care noi l-am analizat între MVM şi E-ON Furnizare compania maghiară îşi rezerva dreptul să vândă la rândul ei acţiunile pe care le preia unor entităţi terţe, inclusiv din afara Uniunii Europene”, a explicat Sebastian Burduja.
El a mai adăugat că E-ON Furnizare are o bază de date de peste trei milioane de clienţi şi nu s-au prezentat garanţii din partea companiei maghiare privind protecţia datelor şi faptul că nu vor exploata în vreun fel analiza profilului de consum din fiecare gospodărie.
”Toate aceste sunt rezerve care vor fi discutate în Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, instrument care există şi în Ungaria, şi în Austria şi Spania, şi care în trecut în România a refuzat tranzacţii, iar în Spania, exact aceeaşi comisie a refuzat o tranzacţie de achiziţie din partea unei companii maghiare din acelaşi grup ca MVM a unei companii feroviare. Există precedent”, a mai afirmat Sebastian Burduja.