De asemenea, lucrează la opțiuni legale care să permită companiilor din UE să încalce contractele existente de furnizare de gaze cu Rusia fără a se confrunta cu penalități, a adăugat oficialul înalt.
Întrucât unele state membre promit să blocheze orice sancțiuni ale UE asupra gazului rusesc, Comisia analizează, în schimb, alte instrumente care ar putea grăbi încetarea dependenței Europei de energia rusă. Planifică să stabilească opțiunile pentru a face acest lucru într-o „foie de parcurs” care urmează să aibă loc pe 6 mai.
Comisia analizează opțiuni – inclusiv măsuri comerciale ale UE – care ar putea interzice companiilor europene să încheie noi contracte pentru combustibil rusesc, a spus oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre planurile confidențiale care sunt încă în curs de dezvoltare.
Mișcarea de a interzice noile contracte are ca scop reducerea achizițiilor spot de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc de către companiile europene.
În timp ce livrările de gaze rusești au scăzut de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, UE și-a crescut importurile de GNL rusesc anul trecut.
UE a primit încă 19% din totalul aprovizionării cu gaz și GNL din Rusia în 2024.
Comisia evaluează, de asemenea, posibilitatea de a oferi companiilor un temei legal pentru a invoca forța majoră și pentru a renunța la contractele de gaze rusești fără a plăti penalități pentru acest lucru, a spus oficialul.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze.
Comisia a spus că orice măsuri de restricționare a importurilor de energie din Rusia trebuie să dăuneze Moscovei mai mult decât UE și să ia în considerare impactul asupra securității energetice din Europa și a prețurilor la combustibili.
După ce și-a publicat luna viitoare foaia de parcurs, Comisia intenționează să organizeze deliberări cu statele membre și companiile UE.
Dacă Comisia decide să avanseze cu oricare dintre instrumentele juridice, atunci ar propune o legislație pentru a face acest lucru. Acest lucru ar putea necesita aprobarea Parlamentului European și a unei majorități consolidate a țărilor UE, în funcție de tipul de instrument juridic propus.