Uniunea Europeană Impune Moscovei cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni, care vizează aproximativ 200 de petroliere ”fantomă” şi 30 de entităţi pe care le acuză că ajută Moscova să ocolească sancţiunile în vigoare

Ambasadorii Celor 27 au adoptat miercuri cel de-al 17-lea ”pachet” de sancţiuni impuse Rusiei, care ţinteşte alte 200 de petroliere ”fantomă”, menite să limiteze exporturile ruse de petrol, şi aproximativ 30 de entităţi acuzate de faptul că au ajutat Moscova să ocolească sancţiunile în vigoare, anunţă surse diplomatice, relatează AFP.

Aceste noi sancţiuni sunt independente de sancţiunile ”masive” avute în vedere în cazul în care Moscova refuză să negocieze şi să accepte un armistiţiu de 30 de zile, acceptat de către Kiev, cerut de către aliaţii din Occident ai Ucrainei.

În total, aproximativ 345 de nave se află de-acum în colimatorul Uniunii Europene (UE), potrivit acestor diplomaţi.

Această flotă ”fantomă” – alcătuită din nave adesea îmbătrânite şi neînmatriculate – operează în principal la Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaje lipsite de experienţă.

Numărul acestora a ”explodat” după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, după ce UE şi Occidentul au ţintit exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti, cu scopul de a micşora veniturile Rusiei.

Potrivit unui raport întocmit de către Şcoala de Economie de la Kiev (KSE) aproximativ 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din această ”flotă fantomă” la nivel mondial.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a îndemnat marţi partenerii din Occident să aplice Moscovei ”cele mai puternice” sancţiuni, dacă omologul său rus Vladimir Putin refuză să-l întâlnească în Turcia, în cadrul unor eventuale negocieri de pace.

Noul cancelar german Friedrich Merz a reafirmat marţi că Rusia urmează să fie vizată de sancţiuni suplimentare dacă nu se înregistrează ”un progres real săptămâna aceasta” în ajungerea la o încetare a focului în Războiul din Ucraina.

Şeful Clinicii de Neurochirurgie de la ”Bagdasar-Arseni” şi managerul Institutului de Neurologie, puşi de DNA sub control judiciar pentru luare, respectiv dare de mită/ Primul ar fi primit bani de la pacienţi pentru a dispune operaţii sau internări

Robert Benton, regizor laureat al premiului Oscar pentru „Kramer contra Kramer”, a murit la vârsta de 92 de ani