Uniunea Europeană îşi va ”reexamina” Acordul de Asociere cu Israelul, acuzat de încălcarea Articolului 2 privind drepturile omului, în Războiul din Fâşia Gaza. Enclava palestiniană ”a devenit un loc al morţii, pentru a nu spune un cimitir”, acuză Parisul

Uniunea Europeană (UE) urmează să lanseze o reexaminare a Acordului de Asociere cu Israelul, în urma ultimelor evenimente în Războiul din Fâşia Gaza, anunţă marţi şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, relatează AFP.

”Există o majoritate puternică în favoarea reexaminării Articolului 2 (privind respectarea drepturilor omului) al Acordului nostru de Asociere cu Israelul. Ne vom lansa, aşadar în acest exerciţiu”, a anunţat la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, la Bruxelles, Kaja Kallas.

”Relaţiile între părţi şi toate dispoziţiile acordului însuşi sunt fondate pe respectarea drepturilor omului”, se arată în Articolul 2.

UN ACORD ÎN VIGOARE DE 25 DE ANI

Ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot a îndemnat marţi la o ”reexaminare” a acestui Acord de Asociere, pentru a se ”arăta dacă Israelul îşi respectă obligaţiile”.

”După ce se stabileşte că este evidentă o încălcare, există posibilitatea unei suspendări”, a declarat la postul de radio France Inter şeful diplomaţiei franceze.

Jean-Noël Barrot a deplâns luni faptul că Fâşia Gaza a devenit un loc al morţii, pentru a nu spune un cimitir”, descriind o situaţie ”de nesusţinut” în enclava palestiniană.

Acest acord – semmat în 1995 şi intrat în vigoare în 2000 –  constiuie ”baza juridică a relaţiilor comerciale ale UE cu Israelul”, scrie Comisia Europeană (CE) pe site.

”Acordul vizează să furnizeze cadrul juridic şi instituţional adecvat dialogului politic şi cooperării economice între UE şi Israel”, potrivit UE.

22 DE ŢĂRI CER O ”RELUARE COMPLETĂ A AJUTORULUI”

Mai multe state membre UE au denunţat o escaladare – în curs – în Războiul din Fâşia Gaza, unde situaţia este catastrofală după peste două luni de blocadă a ajutorului vital destinat populaţiei.

Israelul a autorizat luni intrarea în Fâşia Gaza a mai puţin de zece camioane cu ajutoare ONU, care transportau între altele hrană pentru bebeluşi.

”Am sentimentul personal că încălcarea drepturilor omului nu ridică nicio îndoială”, a declarat ministrul belgian de Externe Maxime Prévot, care a declarat că nu vrea să ”anticopeze decizia” CE.

În cazul în care Comisia constată că Israelul încalcă Articolul 2 al Acordului de Asociere, poate decide să suspende acest acord, ptorivit lui Maxime Prévot.

În total 22 de ţări – inclusiv Franţa, Germania, Regatul Unit, Canada, Japonia sau Australia – au cerut luni Israelului o ”reluare completă a ajutorului destinat (Fâşiei) Gaza imediat”.

Ele cer ca aceasta să fie organizată de către ONU şi ONG-uri.

”Presiunile externe nu vor deturna israelul de la calea sa, careeste apărarea existenţei sale şi securităţii sale de inamici care caută să-l distrugă”, au replicat marţi, într-un comunicat, autorităţile israeliene.

Regatul Unit a anunţat că îşi suspendă negocierile în vederea încheierii unui acod de liber-schimb cu Israelul şi a convocat-o pe ambasadoarea Israelului la Londra, Tzipi Hotovely, în urma unei intensificări a ofensivei israeliene în Fâşia Gaza.

Ilie Năstase are probleme de sănătate, dar refuză să se opereze: ‘Se teme’

Tulcea: Incendiu la o unitate turistică din Crişan/ Nu au fost persoane surprinse în incendiu