Uniunea Europeană (UE) anunţă marţi că a sancţionat şapte persoane şi o grupare cu legături cu Moscova, acuzate de faptul că încearcă să destabilizeze Republica Moldova înainte de alegerile legislative prevăzute în septembrie, relatează AFP.
Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au decis să impună aceste măsuri – inclusiv ”îngheţarea” activelor şi interdicţii de călătorie -, în cursul unei reuniuni, marţi, la Bruxelles, anunţă într-un comunicat Comisia.
Uniunea Europeană vizează şapte persoane cu legături cu oligarhul şi politicianul prorus fugar Ilan Shor – vizat la rândul său de sancţiuni europene începând din aprilie 2023.
Ea a sancţionat totodată A7 – o întreprindere cu legături cu Rusia -, pe care UE o asociază unor tentative de influenţare a alegerilor prezidenţiale şi referednumului din 2024 privind aderarea republicii Moldova la Uniune.
Republica ”Moldova se pregăteşte în prezent de alegeri cu mize foarte mari, alegeril legislative în această toamnă” şi va fi ”o ţintă privilegiată a războiului hibrid al Moscovei”, declară marţi şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas.
”Asta arată că UE este hotărâtă să protejeze procesul democratic din (Republica) Moldova de orice amestec exterior”, subliniază ea.
În urma acestor măsuri, 23 de persoane şi cinci entităţi sunt vizate, în total, de sanţciuni în legătură cu situaţia in Republica Moldova.
Rusia a încercat să-şi pună amprenta asupra acestei foste republici sovietice, care a făcut un viraj în favoarea democraţiei după alegerile prezidenţiale din 2020, în care Maia Sandu a obţinut o victorie.
Maia Sandu a rupt legăturile cu Moscova şi a cerut aderarea Republii Moldova la Uniunea Europeană, după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.