Uniunea Europeană se pregăteşte să restabilească taxe vamale mari impuse Ucrainei, dezvăluie Financial Times

Uniunea Europeană (UE) se pregăteşte să aplice taxe vamale mult mai mari importurilor provenind din Ucraina, dezvăluie miercuri Financial Times (FT), care citează diplomaţi, relatează AFP.

Aceste măsuri  urmează să lovească economia Kievului într-un moment crucial al luptei sale împotriva agresiunii Rusiei”, comentează Reuters.

Această propunere, prezentată recent statelor membre UE, urmează să redfucă în mod drastic cotele de aproduse scutite de taxe vamale.

UE a acordat – începând din 2022 – o scutire de taxe vamale la importuri agricole din Ucraina cu scopul de a susţine Kievul împotriva invaziei ruse.

Uniunea a prelungit acest dispozitiv în 2024 prin plafonarea volumelor scutite la anumite produse, în pofida unei contestări a organizaţiilor agricole denunţând o concurenţă neloială.

Europenii şi ucrainenii negociază, în ultimele săptămâni, cum să continue acest acord – care expiră la începutul lui iunie.

”PROBLEME” ÎN ANUMITE STATE MEMBRE UE

La sfârşitul lui martie, comisarul european însrcinat cu Agricultura Christophe Hansen avertiza că UE preconizează să reducă importurile de produse agricole ucrainene după expirarea acestui acord în iunie.

”Cotele de import nu vor rămâne la fel (…). deci, efectiv vor exista mai puţine importuri”, declara el AFP într-un interviu acordat la Bruxelles.

Ucraina, un gigant agricol, depune efprturi să se prelungească scutirile vamale în vigoare în prezent.

Însă, de partea europeană, subiectul este sensibil mai ales pentru crescătorii de păsări şi producători de ouă.

Acordul a cauzat ”probleme mai ales în anumite state membre” UE, a recunoscut comisarul european însărcinat cu Agricultura.

Christophe Hansen a pledat în favoarea unui ”acord pe termen mai lung cu Ucraina”, care care să impună o ”aliniere la standardele de producţie”în privinţa folosirii pesticidelor.

Ce se poate întâmpla pe piaţa medicamentelor dacă euro creşte foarte mult. Dragoş Damian (PRIMER): Mai ales în cazul celor ieftine, există acest risc ca producătorul să tragă linie şi să spună că medicamentul este nerentabil şi îl scoate din fabricaţie

Profitul net al Hidroelectrica scade la jumătate, în primul trimestru, la 589 milioane lei. Producţia de energie scade cu 38%, la cel mai mic nivel pentru trimestrul I din ultimii 10 ani