Universitatea americană Columbia a impus la începutul acestei săptămâni sancţiuni individuale unui număr de 80 de studenţi care au ocupat în mai o bibliotecă, în campus, în semn de protest faţă de atacuri ale Israelului în Războiul din Fâşia Gaza, în funcţie de implicare în manifestaţii propalestiniene şi de faptul dacă au fost deja sancţionaţi sau nu, anunţă instituţia, fără să precizeze aceste sancţiuni individuale, relatează AFP.
În ultimele luni, la universităţi americane au avut loc contestări ale bombardamentelor Israelului în Războiul din Fâşia Gaza.
Aceste universităţi au fost acuzate de către administraţia lui Donald Trump de ”antisemitism”.
La începutul lui mai, aproximativ 80 de persoane au ocupat Biblioteca Butler a Universtiţii Columbia, la New York, o acţiune condamnată de către preşedinţia universităţii, care a chemat imediat forţele de ordine.
Remember this? Months later
has disciplined students for taking part in this protest.70 Columbia students have been disciplined. I am told that 2/3 of that group were expelled or suspended.
— Alexis McAdams (@AlexisMcAdamsTV)
Secretarul de Stat american Marco Rubio i-a catalogat atunci pe manifestanţi drept ”derbedei pro-Hamas”.
Cu aproape un an mai înainte, Poliţia din New York (NYPD) a dislocat manifestanţi propalestinieni baricadaţi într-o clădire a Universităţii Columbia – epicentrul unei contestări care le cere universităţilor să-şi întrerupă legăturile cu întreprinderi cu legături cu Israelul.

Comitetul Afacerilor Judiciare al Universităţii Columbia a impus luni sancţiuni unora dintre studenţii instituţiei, în funcţie de gradul implicării în manifestaţii propalestiniene şi de faptul dacă au fost nu sanţcionaţi deja, a anunţat marţiîntr-un comunicat universitatea.
Unprecedented and shameful action by . Having written new rules after the alleged violations were committed, they suspended, expelled, or revoked the degrees of some 80 students for the high crime of protesting genocide in . This is complicity with fascism, nothing…
— Mitchell Plitnick (@MJPlitnick)
”Orice perturbare a activităţilor universitare constituie o încălcare a politicilor şi regulamentului universităţii, care va antrena în mod necesar consecinţe”, îşi ameninţă studenţii universitatea.
Universitatea Columbia nu precizează aceste măsuri individuale, însă subliniază că ele merg de de ”probaţiune” la ”suspendări de la un an la trei ani”, eventual ”expulzări”.
Aceste măsuri disciplinare intervin în contextul în care Guvernul lui Donald Trump îşi creşte presiunile împotriva universităţilor prin ”îngheţarea” în cazul Universităţii Columbia, a unor subvenţii federale destinate cercetării în valoare de sute de milioane de dolari.