UPDATE-Bilanţul victimelor incendiilor de la Los Angeles creşte la zece morţi. Cinci incendii au devastat o suprafaţă cât San Francisco. 180.000 de persoane au primit ordin de evacuare, 10.000 de clădiri distruse. 1,5 milioane de persoane fără curent

Bilanţul incendiilor care devastează împrejurimile Los Angelesului, cel de-al doilea cel mai important oraş american, a crescut vineri la zece morţi şi ar putea creşte în continuare, aproximativ 180.000 de persoane au primit ordin de evacuare, iar 10.000 de clădiri au fost distruse, relatează AFP.

”Departamentul medicului legist a fost informat despre zece decese legate de incendii”, se arată într-un comunicat.

Pompierii luptau în continuare împotriva a cinci incendii simultane în aglomeraţia californiană din vestul Statelor Unite, la Pacific Palisades, un cartier de lux în care locuiesc celebrităţi de la Hollywood.

Toate aceste incendii au devorat deja peste 108 kilometri pătraţi – cât un oraş ca San Francisco – şi au distrus sau avariat peste 10.000 de clădiri – case, magazine, şcoli.

Aproximativ 180.000 de locuitori au primit ordine de evacuare, iar cel puţin 1,5 milioane de locuitori nu au curent.

La vest de al doilea cel mai mare oraş din Statele Unite, un focar uriaş de incendiu devasta cartierul de lux Pacific Palisades de vile ale unor multimilionari şi celebrităţi, situat între Malibu şi Santa Moncia.

Acest incendiu, care a început marţi, nu era deloc controlat, în pofida unor elicoptere care aruncă cu apă, în urma unei acalamii temporare a rafalelor violente de vânt care aţâţă flăcările.

Acest incendiu – cel mai important dintre toate care devastează regiunea Los Angeles – a distrus aproximativ 7.700 de hectare la Pacific Palisades şi Malibu.

La Altadena – unde au murit cel puţin cinci persoane – extinderea incendiului a fost ”considerabil oprită” în noaptea de joi spre vineri, anunţă pompierii.

”Altadena este devastată”, a constatat parlamentara californiană Judy Chu la un post local, într-o vizită la un centru în care s-au refugiat aproximativ 1.000 de locuitori. ”Ei sunt disperaţi”.

”Este o viziune a morţii şi distrugerii”, declară o asistentă juridică, Kalen Astoor, în vârstă de 36 de ani, în mijlocul vestigiilor înnegrite şi calcinate a ceea ce erau, în urmă cu doar câteva zile, străzi rezidenţiale.

Ca prin miracol, casa mamei sale a rămas în picioare. Numeroase case vecine au fost făcute scrum.

”Nu ştiu dacă cineva se va putea întoarce o vreme. Chiar dacă ţi-a rămas casa în picioare, este avariată de fum”, declară ea.

Una dintre victime este un locuitor din Altadena, Victor Shaw, care şi-a apărat până în ultimul moment locuinţa împotriva flăcărilor. ”Se pare că a încercat să-şi salveze casa pe care părinţii săi o aveau de 55 de ani”, declară postului KTLA prietenul său Al Tanner, care l-a găsit mort, cu un furtun de stropit în mână.

Autorităţile se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească.

Cel puţin un pompier a fost rănit în timp ce lupta cu flăcările, scrie presa americană.

”Nu avem suficienţi pompieri în comitatul Los Angeles pentru a face faţă acesteo situaţii”, a deplând şeful pompierilor din acest comitat, Anthony Marrone, care consideră că echipele sale au fost depăşite numeric de amploarea incendiilor.

”Peste 7.500” de pompieri veniţi din alte state americane luptă împotriva acestor ”incendi fără precedent la Los Angeles”, anunţa miercuri seara guvernatorul Californiei Gavin Newsom.

Aproximativ 400 de întăriri din Garda Naţională urmau să-i sprijine joi seara.

EPAVE ZDROBITE DE MAŞINI CU ALRME URLÂND

Pompierii înfruntă condiţii extrem de dificile.

Pentru a ajunge la incendiul de la Pacific Palisades, un cartier de vile în valoare de milioane de dolari, ei au fost nevoiţi să folosească buldozere pentru a da la o parte zeci de vehicule abandonate pe drum de către ocupanţii lor, care au fugit de flăcări şi au lăsut la marginea drumului epave zdrobite cu alarme urlând.

În lupta împotriva flăcărilor, pompierii au găsit adesea hidranţi fără apă sau inutilizabili.

Hidroavioane, elicoptere şi bombardiere cu apă au fost blocate la sol de începutul catastrofei din cauza rafalelor prea puternice de vânt.

Un aliat apropiat al lui Donald Trump, miliardarul Elon Musk aprecia miercuri pe X că ”aceste incendii sunt uşor evitabile, însă reglementările absurde din California împiedică orice acţiune”.

Donald Trump, care-i succede lui Joe Biden la 20 ianuarie la Casa Albă, ameninţa în septembrie să taie ajutorul federal acordat de obicei Californiei în lupta împotriva incendiilor de pădure.

Preşedintele ales l-a atacat pe guvernatorul Gavin Newsom într-un mesaj pe Truth Social, criticând trimiterea de apă a alesului local în diverse zone ale regiunii. ”Voia să protejeze un peşte fără valoare, dându-i mai puţină apă (ceea ce n-a mers!), dar nu şi-a făcut griji faţă de californieni. Azi preţul ultim este pe cale să fie plătit”, a scris el.

Hollywoodul, casa industriei cinematografiei, ameninţat o vreme de flăcări, poate respira uşurat.

Incendiul pe pe dealurile Hollywoodului a fost controlat de către pompieri, potrivit autorităţilor locale, iar ordinul de evacuare a fost ridicat joi dimineaţa.

Însă incendiile perturbă industria cinematografică. Mai multe filmări de filme şi seriale au fost oprite, iar parcul de distracţie Universal Studios Hollywood a fost închis.

Nominalizările la Oscaruri au fost amânate cu două zile – la 19 ianuarie.

Mai multe celebrităţi se află între zecile de mii de persoane care au primit ordin de evacuare.

PIERDERI ÎN VALOARE DE 52 PÂNĂ LA 57 DE MILIARDE DE DOLARI

În mijlocul haosului din oraş, în parte părăsit, 20 de jefuitori au fost arestaţi, potrivit poliţiei.

O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost impusă în zonele evacuate ale oraşului de coastă Santa Monica.

Autorităţile ameninţă oportuniştii cu cea mai mare severitate.

Militari din Garda Naţională urmează să fie desfăşuraţi, anunţa joi seara guvernatorul Californiei Gavin Newsom.

”Să fim clari: jafurile nu vor fi tolerate”, a subliniat el.

”Aceste fapte sunt demne de dpsreţ, iar noi le vom urmări în justiţie şi le vom pedepsi cu pedeapsa maximă”, a dat asigurări procurorul comitatului Los Angeles, Nathan Hochman.

Şeriful a anunţat, la rândul său, o comsolidare a patrulelor.

Vicepreşedinta Kamala Harris, care a deţine o casă în California, a anunţat că numeroase locuinţe care au fost arse nu sunt acoperite de asigurări de incendiu.

În acest stadiu, pierderile sunt estimate la 10-15 miliarde de dolari.

Însă, potrivit unei modelizări realizate site-ul de specialitate AccuWeather, costul total – pagube materiale şi pierderi financiare – ar putea atinge 52 până la 57 de miliarde de dolari, deoarece zonele afectate –  Pacific Palisades, Santa Monica, Malibu – au unele dintre cele mai scumpe case din America.

Comisarul însărcinat cu asigurări din California Ricardo Lara a anunţat miercuri o protecţie, pe o perioadă de un an, a proprietarilor zonelor afectate şi din vecinătatea acestor incendii faţă de rezilierea sau înnoirea poliţelor, o măsură care a protejat peste un milion de contracte în 2024.

Însă ”Cetatea Îngerilor” nu a scăpat.

Joi seara, un nou focar de incendiu – Kenneth Fire – se extindea rapid, alimentat de rafale violente de vânt.

Poliţia suspectează că acest nou sinistru este de origine criminală, iar un suspect a fost reţinut şi audiat.

”Rafalele de vânt îşi păstrează caracterul istoric. Este absolut fără precedent”, alerta joi primarul Los Angelesului, Karen Bass.

Joi şi vineri, o ”desfăşurare considerabilă a focului rămâne probabilă”, fie că este vorba despre incendii în curs, fie despre noi focare, avertizau servicile meteorologice americane (NWS)

Incendiul a izbucnit în cel mai rău moment pentru Los Angeles, măturat de rafale violente de vânt.

Vântul cald de la Santa Ana, tipic iernii californiene, atingea până la 160 de kilometri pe oră în regiune, marţi şi miercuri, potrivit NWS, răspândind rapid flăcările şi prezentând un ”pericil mortal”.

Guvernatorul democrat le-a cerut californienilor ”să respecte ordinele de evacuare”, care nu sunt respectate întotdeauna în Statele Unite.

”NU MAI EXISTĂ UN SEZON AL INCENDIILOR. EL A AVUT LOC TOT ANUL”

După ani foarte ploioşi care au revigorat vegetaţia, sudul Califirniei a înregistrat ”un început de iarnă cel mai uscat înregistrat vreodată”, cu alte cuvinte, tot ceea ce a crescut abundent acţionează acum ca un combustibil pentru foc.

Cercetători subliniază cu regularitate că schimbările climatice cresc frecvenţa evenimentelor meteorologice extreme. 

”Noiembrie, decembrie, ianuarie, nu mai există sezon al incendiilor. El are loc tot anul”, a subliniat guvernatorul Gavin Newsom.

Furtuna a perturbat vizita preşedintelui Joe Biden, care a venit în California marţi să anunţe înfiinţarea a două ”monumente naţionale” – zone protejate vaste în sudul statului.

Prezent la Los Angeles, democratul în vârstă de 82 de ani a aprobat imediat ajutoare federale destinate celui de-al doilea oraş din Statele Unite.

Miercuri seara, el şi-a anulat o vizită în Italia în perioada 9-12 ianuarie, ultima din mandatul său, ”pentru a se concentra asupra gestionării întregului răpuns federal în zilele următoare”.

”Este vorba despre cele mai extinse indendii, cele mai devastatoare din istoria Californiei”, declara preşedintele joi, la o reuniune organizată la Casa Albă împreună cu oficiali care intervin în gestionarea acestor incendii.

Preşedintele în exerciţiu a anunţat că ”Guvernul federal va acopri 100% costurile timp de 180 de zile. Asta va servi la finanţarea unor lucruri ca îndepărtarea resturilor şi materialelor periculoase, adăposturi temporare, salariile primilor care au intrvenit şi toate măsurile necesare protejării vieţii şi bunurilor”.

Kamala Harris şi-a anulat joi seara un turneu în Singapore, Bahrain şi Germania.

Fostul ministru al Finanţelor Christian Lindner, care a provocat actuala criZă din Germania, atacat cu o tartă cu spumă de ras în campanie, în nord-estul Germaniei, de către o politiciană din Die Linke

INS: Produsul Intern Brut a României, estimat pentru trimestrul III 2024, a fost de 446,176 miliarde lei preţuri curente, fără modificări, în termeni reali, faţă de trimestrul II 2024