UPDATE-Cinci morţi şi peste 20 răniţi într-un ”atac terorist” la Ankara. Turcia desemnează PKK, în timp ce clasa politică pare să vrea să găsească o soluţie politică şi negociată la războiul sângeros cu combatanţi kurzi. Val de condamnări din străinătate

Autorităţile turce desemnează Partidul Muncirorilor din Kurdistan (PKK) drept responsabil ”probabil” al unui atentat soldat cu cinci morţi şi peste 20 de răniţi, miercuri, la un sediu al Industriilor Apărării din Turcia, în apropiere de Ankara, relatează AFP.

”Modul în care a fost desfăşurată această acţiune (arată că) este foarte probabil legată de PKK”, acuză ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya.

”Procesul de identificare şi căutarea amprentelor digitale continuă şi vom spune ce organizaţie teroristă este la originea atentatului”, a anunţat el.

Bilanţul a crescut la cinci morţi şi 22 de răniţi, a anunţat ministrul.

Un biolanţ anterior anunţa trei morţi şi 14 răniţi.

Ministrul Justiţiei a anunţat deschiderea unei anchete.

Ministrul Apărării Yasar Güler a apreciat că ”aşa cum fac mereu, ei au încercat să tulbure pacea naţiunii noastre comiţând un atac josnic şi dezonorant”.

”Le vom aplica mereu acestor sceleraţi din PKK pedeapsa pe care o merită (…). Nu vom renunţa să-i urmărim până când ultimul terorist va fi eliminat şi-i vom face să sufere pentru ceea ce au făcut”, a ameninţat ministrul.

Operaţiunea, care s-a desfăşurat miercuri după-amiaza, la aproximativ 40 de kilometri de Ankara, a vizat sediul industriilor apărării şi nu a fost revendicată până miercuri seara.

Postul privat de televiziune NTV a evocat un atac sinucigaş – care nu a fost confirmat – şi a dat asigurări că un ”grup de terorişti” a pătruns în faţa intrării clădirilor după care unul dintre ei s-a ”detonat”.

Explozia, scrie presa, a fost urmată de schimburi de focuri de armă – timp de peste o oră.

Ziarul Sabah a publicat pe X o fotografie provenind de la camere de supraveghere de la intrarea în clădirea vizată în care apare un tânăr îmbrăcat în întregime în negru, cu un rucsac în spate şi aparent înarmat cu o puşcă de asalt. ”Iată unul dintre teroriştii care au atacat TUSAŞ”.”

”ATAC JOSNIC”

Imagini televizate au arătat flăcări importante urmate de un fum alb în faţa intrării în instalaţie, după care transmisiunea în direct a fost oprită din ordinul RTürk, organul de reglementare a radiourilor şi televiziunilor tuce.

Denunţând un ”atac josnic” vizând ”una dintre locomotivele industriei apărării turce”, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să-i ”frângă pe cei care îşi întind mâinile murdare către Turcia”.

”Nicio structură, nicio organizaţie teroristă, niciun focar răufăcător care ne vizează securitatea nu va putea să-şi atingă obiectivele. Lupta noastră împotriva tuturor ameninţărilor teroriste va continua cu hotărâre”, a dat el asigurări pe X.

Şeful statului se afla la Kazan, în Rusia, alături de omologul său rus Vladimir Putin, care i-a transmis condolenaţe şi a ”condamnat toate actele de acest fel, indiferent ce motivaţii ar avea”.

”DIALOG”

Acest atac intervine în timp ce clasa politică pare să vrea să găsească o soluţie politică şi negociată la războiul sângeros cu combatanţi kurzi.

Principalul partid prokurd, DEM (fostul HDP), a treia forţă în Parlament, a apreciat că este ”semnificativ” faptul că acest atentat intervine ”în timp ce societatea turcă discută despre soluţii pentru ca să apară posibilitatea unui dialog”.

Marţi, preşedintele MHP (naţionalist) Devlet Bahçeli, principalul aliat al AKPului lui Erdogan, l-a invitat pe liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) Abdullah Öcalan, aflat în închisoare din 1999, să se exprime în faţa membrilor Parlamentului pentru a anunţa dizolvarea partidului său, considerat drept o mişcare ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi.

Din celeula sa de la Edirne (vest), fostul copreşedinte al DEM, charismaticul Selahattin Demirtas, condamnat la 42 de ani de închsioare în mai, a denunţat atacul şi o ”mentalitate care încearcă să spargă în sânge căutarea soluţiilor prin dialog”.

”Dacă Öcalan ia iniţiativa şi vrea să deschidă calea unei (soluţii) politice, noi îl vom susţine din toate forţele noastre”, declară el.

Însă ”nu vom permite niciodată ca vocea (partizanilor) păcii să fie înăbuşită, indiferent de unde vine”, avertizează el.

Liderul opoziţiei în Parlament, Özgür Özel, preşedintele CHP, care l-a vizitat pe Demirtas marţi în închisoare, a denunţat ”atacul terorist”, precizând că ”condamnă terorismul, indiferent de la cine şi de unde vine”.

VAL DE CONDAMNĂRI DIN STRĂINĂTATE

Numeroase condamnări au fost exprimate în străinătate.

Secretarul general al NATO – din care Turcia face parte –  Mark Rutte a anunţat că este” alături de aliatul nostru Turcia”.

”În pofida faptului că nu cunoaştem motovul sau autorul acestui act, condamnăm ferm acest act de violenţă”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, care a transkis condoleanţe.

Premierul italian Giorgia Meloni şi-a exprimat ”simpatia sinceră faţă de autorităţile turce după acest atac laş”.

Omologul său grec Kyriakos Mitsotakis a reacţionat la rândul său, iar Delegaţia Europeană în Turcia s-a declarat ”şocată şi întristată”.

Ministerul german de Externe şi Ambasada Franţei în Turcia au condamnat, de asemenea, atentatul.

PKK, care se află de decenii în luptă împotriva Guvernului, a comis un atac la Ankara în faţa unui comisariat de poliţie în octombrie 2023, soldat cu doi morţi – atacatorii – şi doi poliţişti răniţi.

Constanţa: 12 persoane evacuate dintr-un bloc, după izbucnirea unui incendiu într-un apartament

Liga Campionilor: FC Barcelona a învins cu 4-1 Bayern Munchen / Atletico, învinsă după ce a condus cu 1-0 / Inter s-a impus in extremis / Victorie categorică pentru Manchester City