Curtea Constituţională a validat vineri, cu unanimitate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, respingând ca neîntemeiată a cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu;, candidatul Partidului Noua Românie,
”În ziua de 9 mai 2025, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, conferind efectivitate competenţelor înscrise în Constituţia României şi având în vedere votul exprimat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul 2025, judecătorii constituţionali au hotărât, cu unanimitate de voturi: respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025, formulată de Sebastian-Constantin Popescu; confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025”, transmite CCR.
De asemenea, judecătorii CCR au decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României duminică, 18 mai 2025, la care participă George-Nicolae Simion şi Nicuşor-Daniel Dan, ”în această ordine”.
Hotărârile sunt definitive şi general obligatorii.
Potrivit Legii pentru alegerea preşedintelu, campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la data când s-a adus la cunoştinţa publică ziua votării.
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an, conform căruia candidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate, candidatul independent Nicuşor Dan – 20,99%, urmat de candidatul alianţei ”România Înainte”, Crin Antonescu – 20,07%.
Astfel, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Potrivit BEC, totalul voturilor valabil exprimate este de 9.430.274, reprezentând 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
În total, au fost 141.388 de voturi nule, reprezentând 1,48% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
Situaţia voturilor obţinute de candidaţi este următoarea:
1. GEORGE-NICOLAE SIMION a obţinut 3.862.761 de voturi valabil exprimate, reprezentând 40,96% din totalul voturilor valabil exprimate;
2. NICUŞOR-DANIEL DAN a obţinut 1.979.767 de voturi valabil exprimate, reprezentând 20,99% din totalul voturilor valabil exprimate.
Conform Legii pentru alegerea preşedintelui, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.
Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.