UPDATE – Dosarul Nordis – Vladimir Ciorbă şi Laura Vicol scapă de arestul preventiv. Ciorbă, plasat sub control judiciar / Toţi cei arestaţi, puşi în libertate / Vicol şi Ciorbă au părăsit arestul fără să facă declaraţii

Omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi soţia sa, Laura Vicol, au scăpat de arestul preventiv, ca urmare a deciziei ICCJ, care le-a admis contestaţiile şi a decis plasarea lui Ciorbă sub control judiciar. Instanţa nu a mai stabilit nicio altă măsură preventivă în cazul Laurei Vicol. Toţi cei plasaţi în arest au fost puşi în libertate, alături de Ciorbă, alţi trei inculpaţi aflându-se sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia e definitivă. Cauza a fost judecată în complet de divergenţă, înregistrându-se şi o opinie separată, a judecătoarei Elena Barbu, care propusese arest la domiciliu pentru trei dintre inculpaţi, inclusiv pentru Laura Vicol. Vicol şi Ciorbă au părăsit arestul preventiv vineri, în jurul orei 15.00, fără să facă nicio declaraţie jurnaliştilor.

UPDATE Fostul parlamentar PSD Laura Vicol şi soţul său, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, au părăsit vineri, în jurul orei 15.00, arestul Poliţiei Capitalei, fără a face declaraţii jurnaliştilor care i-au aşteptat timp îndelungat.

Vladimir Ciorbă a plecat înainte de ora 15.00 din arest, urcându-se în maşina sa, iar Laura Vicol a ieşit din arest după ora 15.00, ambii plecând fără să facă declaraţii presei.

ŞTIREA INIŢIALĂ Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, cu majoritate, contestaţiile formulate de DIICOT şi de Laura Vicol, Vladimir Ciorbă şi celelalte persoane arestate preventiv în dosarul Nordis în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. 

”În baza art.227 alin. (1) din Codul de procedură penală respinge ca nefondată propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate cu privire la inculpaţii CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN, VICOL-CIORBĂ LAURA-CĂTĂLINA, POŞTOACĂ GHEORGHE-EMANUEL, POŞTOACĂ NICOLAE-CRISTIAN, POŞTOACĂ FLORIN-ALEXANDRU, ŞAITOŞ BOGDAN-ADALBERT, RĂILEANU SANDA, OPREA OANA-CLAUDIA, IVAN GEORGE-MARIAN, VASILE GABRIELA-ALINA şi MATEI CRISTIAN-ANDREI”, se arată în decizia instanţei.

 
Magistraţii au mai hotărât ca Vladimir Ciorbă, Gheorghe Emanuela Poştoacă, Nicolae Cristian Poştoacă şi Florin Alexandru Poştoacă să fie cercetaţi sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.  Pe durata controlului judiciar, aceştia au următoaele obligaţii:  să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele acestora de existenţă.
 
De asemenea, trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la secţia de poliţie în raza căreia locuiesc, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi.
 
Decizia instanţei supreme este definitivă. 
 
A existat şi o opinie separată a judecătoarei Elena Barbu care propusese luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de Florin Alexandru Poştoacă, Nicolae Cristian Poştoacă şi Laura Vicol.

Pronunţarea, care era aşteptată joi, a fost amânată, cauza fiind repusă pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergenţă.

*Având nevoie de timp pentru a delibera, amână pronunţarea la data de 14 februarie 2025”, a transmis instanţa.

În 5 februarie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă pentru 30 de zile a cinci dintre inculpaţii din Dosarul Nordis, respectiv Laura Cătălina Vicol Ciorbă, Vladimir Răzvan Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poştoacă, Nicolae Cristian Poştoacă şi Florin Alexandru Poştoacă.

Potrivit deciziei instanţei, aceştia urmau să rămână în arest preventiv până la data de 6 martie, inclusiv.

Alte trei persoane, Bogdan Adalbert Şaitoş, Sanda Răileanu şi Oana Claudia Oprea, au fost arestate la domiciliu şi trei, Cristian Andrei Matei, Gabriela Alina Vasile şi George Marian Ivan, au fost plasate sub control judiciar.

În 4 februarie, au fost reţinute 11 persoane, între care Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă, acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

În ziua următoare, Poliţia Română anunţa că în Dosarul Nordis a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile – apartamente şi case – , cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni. De asemenea, au fost blocate 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice şi juridice.

Cristian Diaconescu, numit consilier prezidenţial pentru apărare şi coordonator al Cancelariei Preşedintelui interimar/ Bogdan Mazuru va fi consilier prezidenţial pentru politică externă / Ion Oprişor, eliberat din funcţia de consilier pentru apărare

Primăria Ploieşti, plângere penală la Poliţia Prahova împotriva serviciului local de transport public/ Acuzaţii de distrugere şi gestiune frauduloasă: 23 de troleibuze propuse la casare au componente lipsă