UPDATE – Jocurile Olimpice de la Paris la final. Ceremonia de închidere are loc pe Stade de France. Drapelul României a fost adus în arenă de Mihaela Cambei – VIDEO

Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024, cea de-a 33-a ediţie a jocurilor de vară, a început pe Stade de France, punând capăt unei perioade de 17 zile de competiţie în care au fost implicaţi peste 10.500 de sportivi. Portdrapelul delegaţiei României va fi Mihaela Cambei.

UPDATE – 

A venit rândul restului sportivilor din delegaţiile participante să intre în arenă.

UPDATE – 

Şi-au făcut apariţia purtătorii de drapel. Drapelul României este adus în arenă de Mihaela Cambei.

UPDATE – 

Demnitarii, inclusiv preşedintele CIO Thomas Bach şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron, şi-au luat locurile în arenă, iar Orchestre Divertimento şi Maîtrise de Fontainebleau au cântat imnul naţional francez, La Marseillaise, rearanjat de Victor le Masne.

UPDATE – 

În Jardins des Tuileries, unde se află vasul olimpic cu balonul care s-a înălţat în fiecare seară pe cerul Parisului, Zaho de Sagazan şi corul Académie Haendel-Hendrix au cântat Sous le ciel de Paris de Édith Piaf.

Campionul francezilor, Leon Marchand, a preluat flacăra olimpică, aceasta începându-şi drumul către Stade de France

FOTO: X Paris 2024
FOTO: X Paris 2024

ŞTIREA INIŢIALĂ

Evenimentul va combina atmosfera de sărbătoare cu solemnitatea transferului oficial al Jocurilor Olimpice Paris 2024 către următoarea gazdă, Los Angeles 2028.

Pentru această ocazie, Stade de France a fost transformat într-o sală de concerte gigantică. O parte a spectacolului se va desfăşura în aer, în timp ce decorurile gigantice, costumele şi efectele de iluminare spectaculoase vor duce spectatorii într-o călătorie în timp, atât în ​​trecut, cât şi în viitor.

În cadrul spectacolului va fi adus un omagiu publicului, dar şi voluntarilor şi sportivilor, peste 100 de dansatori, acrobaţi, artişti de circ şi sute de muzicieni fiind implicaţi în ceremonie. Printre celebrităţile care vor fi prezente se pare că se află Tom Cruise, iar Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish şi Snoop Dogg vor cânta în timpul ceremoniei, anunţă ANS.

Va exista şi un moment înregistrat, de 30 de minute, care va combina opera şi teatrul, o distopie – o lume imaginară, o proiecţie în viitor, cu un personaj interstelar care va însufleţi vestigiile pe care le găseşte vizitând Pământul, aşa cum a însufleţit Pierre de Coubertin Jocurile Olimpice antice, la sfârşitul secolului XIX.

Pe lângă secţiunea artistică unică, ceremonia de închidere va include şi elemente tradiţionale, printre care:

Parada sportivilor

Omagiu adus celor 45.000 de voluntari

Festivitatea de premiere pentru maratonul feminin

Stingerea flăcării olimpice

Proclamarea sfârşitului Jocurilor Olimpice, făcută de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach

Predarea drapelului olimpic de la Anne Hidalgo către Karen Bass – primarii din Paris şi Los Angeles.

România a fost reprezentată la Paris de 106 sportivi şi a încheiat pe locul 23 în clasamentul pe medalii, în care apare şi medalia de bronz a Anei Bărbosu, acordată după apelul la TAS.

Team România are nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz.

Au obţinut aurul olimpic Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiş şi Victoria Ştefania Petreanu la canotaj – opt rame cu carmaci (8+), Andrei Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache la canotaj – dublu vasle (2x) şi David Popovici la înot – 200 m liber.

Au urcat pe treapta a doua a podiumului Mihaela Valentina Cambei la haltere – 49 kg, Gianina Elena van Groningen şi Ionela Livia Cozmiuc la canotaj – dublu vasle categorie uşoară (L2x), Ioana Vrînceanu şi Roxana Iuliana Anghel la canotaj – dublu rame (2-) şi Simona Geanina Radiş şi Nicoleta Ancuţa Bodnar la canotaj – dublu vasle (2x).

Au câştigat bronzul David Popovici la înot – 100 m liber şi Ana Maria Bărbosu la gimnastică artistică – sol, aceasta din urmă după un apel la TAS.

Pe primul loc în clasamentul pe naţiuni a terminat lotul Statelor Unite, cu 126 de medalii (40 de aur, 44 de argint şi 126 de bronz). Pe locul doi este China, cu 91 de medalii (40 de aur, 27 de argint, 24 de bronz), iar pe trei este Japonia, cu 45 de medalii (20 de aur, 12 de argint, 13 de bronz).

 

Ce ar fi putut provoca prăbuşirea avionului brazilian care a ucis 62 de persoane? Cutia neagră a fost găsită

Nicolae Ciucă, remarci despre incursiunea ucraineană în Rusia: Mesajul pentru preşedintele Putin este unul limpede şi clar: cine începe un război peste hotare să nu se mire dacă războiul o să ajungă la un moment dat şi la el acasă