Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că îl va numi pe secretarul de stat Marco Rubio în funcţia de consilier interimar pe probleme de securitate naţională, în locul lui Mike Waltz, pe care îl nominalizează pentru funcţia de ambasador la Organizaţia Naţiunilor Unite, infomează The Associated Press.
UPDATE – Preşedintele Donald Trump l-a informat joi dimineaţă pe Michael Waltz că îl îndepărtează din rolul său de consilier pentru securitate naţională şi îl numeşte ambasador al SUA la Naţiunile Unite, a declarat pentru CNN un oficial al Casei Albe.
Câteva ore mai târziu, Trump a anunţat mutarea din funcţie pe Truth Social.
„Sunt profund onorat să-mi continui serviciul pentru preşedintele Trump şi marea noastră naţiune”, a reacţionat ulterior Mike Waltz pe X.
„Nu ar fi acceptat o misiune dacă nu ar fi crezut că o poate face”, a spus ea când a fost întrebată dacă secretarul adjunct Christopher Landau va prelua o parte din portofoliul lui Rubio.
Cu toate acestea, Bruce a remarcat că există întotdeauna o echipă implicată şi a numit această echipă ce asigură conducerea Departamentului de Stat drept „remarcabilă”.
„Este vorba despre gestionarea oamenilor. Este vorba despre alocarea oamenilor în rolurile potrivite, aşa cum tocmai a făcut preşedintele. Dacă cineva poate face acest lucru, cu siguranţă secretarul, aşa cum am ajuns să îl cunosc, acela ar fi Marco Rubio”, a spus Bruce.
Purtătoarea de cuvânt a spus că Rubio este un „om foarte implicat, energic”, care are legături strânse cu preşedintele. „L-am văzut ducându-se la Casa Albă de mai multe ori pe săptămână. Relaţia sa strânsă de lucru de zi cu zi cu preşedintele are un motiv: pentru că ei lucrează bine împreună. Ei au fost în mod clar într-un mediu în care au ajuns să se cunoască foarte bine”, a declarat Bruce într-o conferinţe de presă.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Marco Rubio îşi va păstra şi funcţia de secretar de stat.
Trump a anunţat aceste măsuri la scurt timp după ce presa americană pe surse că Waltz şi adjunctul său, Alex Wong, părăsesc administraţia, la doar câteva săptămâni după scandalul Signalgate. Consilierul Waltz a adăugat din greşeală un jurnalist într-un grup de chat pe Signal folosit pentru a discuta planuri militare.
„Am plăcerea să anunţ că îl voi nominaliza pe Mike Waltz pentru a fi următorul ambasador al Statelor Unite la Organizaţia Naţiunilor Unite. Din perioada în care a purtat uniforma pe câmpul de luptă, în Congres şi în calitate de consilier pentru securitate naţională, Mike Waltz a muncit din greu pentru a pune pe primul loc interesele naţiunii noastre. Ştiu că va face la fel în noul său rol”, a scris Trump pe reţeaua Truth Social.
„Între timp, secretarul de stat Marco Rubio va ocupa funcţia de consilier pentru securitate naţională, continuându-şi în acelaşi timp conducerea fermă la Departamentul de Stat. Împreună, vom continua să luptăm neobosit pentru a face America şi lumea din nou sigure. Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei probleme!” – a adăugat Trump.
Reuters notează că o singură dată s-a mai întâmplat ca aceeaşi persoană să deţină atât funcţia de secretar de stat, cât şi pe cea de consilier pentru securitate naţională – Henry Kissinger, în anii 1970.
Este prima remaniere majoră a cercului restrâns al lui Trump de la preluarea mandatului, în ianuarie.
Adjunctul lui Waltz, Alex Wong, un expert în Asia care a fost un oficial al Departamentului de Stat axat pe Coreea de Nord în timpul primului mandat al lui Trump, îşi părăseşte de asemenea postul, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu această chestiune.
Waltz, în vârstă de 51 de ani, fost congresmen republican din Florida, s-a confruntat cu critici în interiorul Casei Albe atunci când a fost prins în scandalul din martie izbucnit după ce s-a aflat despre discuţia de grup de pe Signal.
Consilierul pentru securitate naţională este un rol puternic, care nu necesită confirmarea Senatului.
În martie, Donald Trump anunţase că renunţă să o mai numească pe Elise Stefanik ambasadoare a Statelor Unite la ONU, pentru că nu vrea să-şi asume niciun risc având în vedere majoritatea fragilă a republicanilor în Camera Reprezentanţilor, astfel că postul era vacant. O confirmare a lui Elise Stefanik – reprezentantă republicană de New York – în acest post ar fi presupus demisia acesteia din camera inferioară a Congresului şi organizarea unor alegeri parţiale.
La rândul său, Waltz, reprezentant de Florida, a demisionat din Congres după ce a fost numit la Casa Albă, iar pentru locul său trebuie organizate alte alegeri, iar cursa din Florida se anunţă destul de dificilă.
În Camera Reprezentanţilor, majoritatea este asigurată de 218 voturi. În prezent, două locuri sunt vacante, iar republicanii au o majoritate firavă, de 220 de mandate.