USR a depus primele proiecte din pachetul convenit cu primarul Nicuşor Dan

Deputaţii USR Diana Buzoianu şi Victor Ilie au depus, la Parlament, primele proiecte de lege din pachetul convenit de preşedinta USR, Elena Lasconi, cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan. USR susţine cele 20 de puncte ale primarului general şi va face toate demersurile parlamentare pentru a îndrepta aberaţiile strecurate în legi de PSD şi PNL în ultimii 30 de ani, aberaţii care au permis nu doar abuzurile de la reabilitarea planşeului Pieţei Unirii, ci şi haosul urbanistic din Capitală şi masacrarea spaţiilor verzi ale oraşelor.

„Am depus primele iniţiative legislative din pachetul de propuneri ale primarului Nicuşor Dan. Până la alegeri ar trebui să avem cel puţin câteva din aceste proiecte adoptate dacă toţi politicienii care zic că îl susţin pe Nicuşor Dan vor şi vota. Avem de ales între un stat care calcă în picioare societatea civilă sau un stat care face posibil ONG-urilor să acţioneze în instanţă ca să ne protejeze nouă drepturile. Avem de ales între a da putere mafiilor imobiliare sau a proteja spaţiile verzi din oraşe. Despre asta sunt proiectele depuse zilele acestea. Noi, cei din USR, suntem de partea societăţii civile şi a dreptului nostru de a avea oraşe verzi, în care să respirăm aer curat. PSD şi PNL trebuie să aleagă. Cât vor mai proteja mafiile?”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

Un prim proiect USR de lege vizează spaţiile verzi private, care să poată fi inventariate de primării şi, implicit, să fie protejate. Concret, USR propune abrogarea art. 18 alin. (9) din Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. Acest alineat prevede că spaţiile verzi private pot fi inventariate doar după exproprierea lor şi este, practic, un cadou pentru persoanele care au cumpărat astfel de spaţii cu interesul speculativ de a construi pe ele. Din cauza acestei prevederi multe spaţii verzi nu pot fi incluse nici în planurile urbanistice generale, nici în registrele spaţiilor verzi (de exemplu, partea retrocedată a Parcului IOR), ceea ce generează instabilitate juridică.

Totodată, USR cere să fie respins definitiv proiectul de lege prin care PSD şi PNL voiau să introducă numeroase amendamente toxice, astfel încât oricine să poată construi pe spaţiile verzi private. Proiectul figurează pe ordinea de zi a plenului Camerei din iunie 2022 şi, practic, poate fi scos oricând din sertare pentru o adoptare pe repede-înainte. Un alt proiect USR urmăreşte îndreptarea abuzurilor făcute de PSD şi PNL contra ONG-urilor care vor să atace în instanţă autorizaţiile de construire sau documentaţiile de urbanism. Printr-o lege adoptată de majoritatea PSD-PNL în 2023 au fost introduse condiţii discriminatorii pentru ONG-uri, în raport cu persoanele fizice şi alte persoane juridice.

Aceasta doar pentru a limita acţiunea societăţii civile şi, implicit, controlul instanţelor pe aspectele ce ţin de legalitate în urbanism şi construcţii. USR mai propune, pentru o viziune unitară a dezvoltării Capitalei, şi ca toate autorizaţiile de construire să fie în responsabilitatea primarului general.

„Locuitorii Bucureştiului nu locuiesc, lucrează sau învaţă într-un singur sector, iar urbanismul haotic, care caracterizează dezvoltarea municipiului din ultimii 20 de ani, are efecte nocive asupra traficului şi calităţii vieţii bucureştenilor. Capitala are nevoie de o viziune unitară şi, pentru aceasta, trebuie ca autorizaţiile de construire să fie în responsabilitatea primarului general. Un oraş trebuie să aibă o singură viziune, nu şapte, dacă vrem să avem o dezvoltare armonioasă”, afirmă deputatul USR Victor Ilie, co-iniţiator al pachetului de legi.

Concret, USR propune modificarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (nr. 50/1991) în sensul ca primarul general să emită autorizaţiile de construire şi pentru lucrările care se execută în teritoriul administrativ al sectoarelor, inclusiv monumente istorice din categoria ansamblurilor şi siturilor.

Ionuţ Stroe: PSD are acest plan al promovării lui Simion în turul 2, cu toţii ne-am convins, odată cu decizia de eliminare din cursă al lui Şoşoacă / Era necesar un extremist de serviciu care să-i sprijine parcursul lui Ciolacu

Viktor Orban este speriat de planul de victorie al lui Zelenski. Premierul Ungariei vrea ca UE să discute cu Rusia