USR anunţă că a depus un proiect în sprijinul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor beneficia de consiliere psihologică gratuită, la şcoală, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul USR Filip Havârneanu. Potrivit datelor autorităţilor, România avea la sfârşitul anului 2023 aproape 65.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte ţări, dar cifrele neoficiale spun că numărul real s-ar apropia de 500.000 de copii.

„Sute de mii de familii de români sunt separate pentru că unul sau ambii părinţi sunt în străinătate pentru un trai mai bun, din cauză că statul nu reuşeşte să le asigure un salariu decent aici, acasă. Cunosc problema, am vorbit cu astfel de copii şi tineri şi le-am aflat durerea. Când am participat la un eveniment Salvaţi Copiii Iaşi, am aflat şi că, în realitate, există circa 500.000 de copii singuri sau cu un părinte ce suferă în tăcere. Dar nimeni nu îi numără, nimănui nu îi pasă. Aşa s-a născut acest proiect de lege. Ştiu că doar prezenţa părinţilor în viaţa lor le poate alina acestor copii suferinţa, dar cred că avem datoria, noi, cei rămaşi aici, să facem tot ce ne stă în putinţă să îi sprijinim şi să îi ajutăm”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

 
Proiectul completează Legea învăţământului preuniversitar (nr. 198/2023) cu o nouă secţiune intitulată „Suportul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”. Concret, elevii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte ţări vor beneficia de sprijin şi suport psihopedagogic din partea consilierului şcolar. Şedinţele de consiliere individuală se vor desfăşura lunar şi ele vor fi completate de consiliere psihopedagogică de grup.

 
La rândul său, profesorul diriginte va avea obligaţia să menţină permanent legătura cu părinţii elevului, indiferent dacă aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate şi dacă au fost desemnate alte persoane din familie pentru a menţine legătura cu şcoala, şi să-i informeze cu privire la situaţia şcolară a copilului.
 
Totodată, proiectul prevede – la recomandarea ONG-urilor specializate pe protecţia copilului – îmbunătăţiri legislative pentru cooperare între instituţii şi o centralizare mai riguroasă a copiilor rămaşi singuri acasă. Concret, conducerea şcolii şi Direcţia judeţeană de învăţământ preuniversitar vor colabora cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în vederea constituirii şi actualizării semestriale a Registrului judeţean unic de evidenţă a copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
 
„Am depus iniţiativa cu susţinere şi de la alte partide şi cred că aşa ar trebui să rămână. Avem nevoie de voturile tuturor pentru ca proiectul să devină realitate. Copiii rămaşi singuri ai României sunt nişte eroi şi nişte lecţii de viaţă pentru noi toţi. Iar noi, adulţii de lângă ei, avem datoria de a-i susţine şi de a le conserva potenţialul”, adaugă deputatul USR Filip Havârneanu.

Rareş Bogdan, despre criticile lui Crin Antonescu: Nu ne-a picat bine. Am pus de trei ori mâna pe telefon să-l sun. Sunt absolut convins că n-a avut o înţelegere cu Edi Hellvig / Ce spune despre o înţelegere Geoană – Crin Antonescu – VIDEO

Tulcea: Percheziţii la locuinţele a doi bărbaţi, cercetaţi pentru braconaj cinegetic / Poliţiştii au găsit un trofeu de căprior, un craniu de mistreţ, dar şi 15 câini care aveau diferite răni – FOTO