Deputata USR Oana Ţoiu solicită, luni, ca Avocatul Copilului să vină la prima şedinţă a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor pe subiectul situaţiei din centrele pentru copiii cu dizabilităţi. Adjunct al Avocatului Poporului, cu rang de secretar de stat, Ioan Gânfălean ar fi trebuit să se ocupe în ultimii 7 ani, de când ocupă funcţia, exact cu apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului, afirmă aceasta.
Solicitarea de chemare la Comisia pentru muncă a Avocatului Copilului a fost formulată de deputata USR Oana Ţoiu în contextul informaţiilor privind condiţiile inumane în care au fost găsiţi zeci de copii cu dizabilităţi în centre de plasament din subordinea DGASPC Mureş şi a necesităţii de a fi evaluat onest, în urma controalelor în teren, a impactului pe care îl au modificările aduse legii serviciilor sociale, anunţă USR într-un comunicat.
Deputata USR Oana Ţoiu cere ca Avocatul Copilului să fie chemat în prima şedinţă a Comisiei, pe 27 ianuarie.
”Trebuie să aducem la masa soluţiilor, în Parlament, pe toţi cei care au ca datorie protecţia copiilor, ca să nu se mai repete greşelile trecutului, să putem construi un sistem în care copiii nu mai sunt ignoraţi sau abuzaţi, ci protejaţi si încurajaţi să îşi atingă potenţialul. Avocatul Copilului, adjunct al Avocatului Poporului cu atribuţii în verificarea centrelor de plasament pentru copii şi a modului în care sunt respectate drepturile acestora, trebuie să ne prezinte ce măsuri a luat şi să vedem dacă e nevoie de noi modificări ale legislaţiei”, declară deputata USR Oana Ţoiu.
Potrivit USR, în 2024, instituţia Avocatul Poporului a avut un buget de 5 milioane de euro. În plus, instituţia are un centru teritorial chiar în Târgu Mureş, acolo unde au fost descoperite probleme cu tratamentul şi recuperarea copiilor cu dizabilităţi din centrele de plasament.
”Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, Avocatul Copilului are atribuţia de a soluţiona orice sesizare legată de încălcarea drepturilor copilului şi de a efectua vizite inopinate de control la centrele de plasament. Totodată, Avocatul Copilului poate sesiza organele de urmărire penală atunci când constată existenţa unor indicii privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor”, subliniază USR.
USR reaminteşte şi că printre recomandările formulate de Avocatul Copilului în rapoartele întocmite regăsim necesitatea înfiinţării, la nivel local/judeţean, de servicii de natură medico-socială, care să asigure îngrijire medicală adecvată copiilor cu dizabilităţi, lipsiţi temporar sau permanent de ocrotirea părintească, servicii care nu pot fi furnizate la calitatea necesară în cadrul structurilor sociale rezidenţiale din sistemul de asistenţă socială.