USR cere conducerii Senatului să reia procesul de adoptare a iniţiativei cetăţeneşti „Fără Penali în funcţiile publice”, pusă la sertar de PNL, la Comisia Juridică

USR cere încă o dată conducerii Senatului să deblocheze procesul de adoptare a iniţiativei legislative cetăţeneşti cunoscute sub numele de „Fără penali în funcţiile publice”. Mai exact, USR solicită Comisiei Juridice să urgenteze emiterea raportului privind propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României (L447/2020), astfel încât aceasta să poată fi votată, rapid, de plenul Senatului, iar referendumul să se poată organiza în 24 noiembrie.

”Noi am mai cerut Biroului Permanent să nu uite la sertar iniţiativa şi în 13 octombrie 2022, şi în 2 noiembrie 2022, şi în 10 martie 2023, de fiecare dată arătând importanţa de urgentare a procedurii legislative. Este absurd că, deşi Biroul Permanent a stabilit ca această Comisie să dea aviz până pe 29 iulie 2020, raportul să nu fie adoptat nici până azi. Practic, a trecut o întreagă legislatură fără ca iniţiativa cetăţenească să fie supusă, regulamentar, votului”, afirmă liderul grupului USR din Senat, Narcis Mircescu.

La rândul ei, senatoarea USR Simona Spătaru arată că iniţiativa are deja raport preliminar de adoptare de la Comisia pentru Constituţionalitate, deci nu textul legii e problema.

”Biroul Permanent trebuie să-i ceară preşedintelui Comisiei Juridice să pună pe ordinea de zi a primei şedinţe de comisie care urmează, respectiv luni, 21 octombrie 2024, şi raportul privind această iniţiativă legislativă. Nu putem ignora la nesfârşit dorinţa a peste un milion de români care au semnat iniţiativa. Mai mult, avem cu toţii obligaţia de a respecta prevederile constituţionale şi legale pentru ducerea la îndeplinire a acestei iniţiative cetăţeneşti”, declară Simona Spătaru, senatoare USR.

Potrivit USR, adoptarea unui raport şi în Comisia Juridică a Senatului este imperioasă, astfel încât referendumul privind această iniţiativă legislativă să fie ţinut în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor pentru preşedintele României, pe 24 noiembrie 2024.

”Conform Constituţiei, Parlamentul României are obligaţia de a duce la îndeplinire, în cel mai scurt timp, voinţa cetăţenilor, exprimată prin iniţiativa de revizuire a Constituţiei”, arată USR în comunicat.

Un oficial din Ministerul Finanțelor anunță când va avea loc următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis

Manfred Weber, preşedintele PPE: Ne face plăcere să vă avem astăzi alături de noi la Summitul PPE, Nicolae Ionel Ciucă, printre prieteni, uniţi în valorile şi viziunea noastră comună