USR a votat noile proiecte de apărare aeriană pentru a transmite un mesaj clar lui Vladimir Putin: prin România, nu se trece! USR acuză partidele AUR, SOS și POT că nu vor ca România sa aibă legi ca să poată doborî dronele rusești care intră pe teritoriul țării.
Potrivit USR, liderii celor trei partide extremiste au susținut de la tribuna Camerei Deputaților că nu mai avem motive să îmbunătățim legislația, pentru că războiul se termină în curând și, în mod total eronat și nefondat pe prevederile legale, au susținut că prin aceste legi ne cedăm suveranitatea.
„Este o ipocrizie incredibilă de la AUR, SOS și POT, care vorbesc întruna de suveranitate și apărarea României, dar votează cu toate voturile împotriva tuturor proiectelor care ar putea să aducă siguranță aici, în țară. Ne vor slăbiți, ne vor fără apărare împotriva Rusiei! Ne-ar face pachet dacă mâine Rusia ar veni peste noi. Dacă ne-ar agresa, ar fi primii care ar face România cadou”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu de la tribuna Camerei Deputaților.
După toate dronele rusești care au ajuns pe teritoriul țării în zona Tulcea-Constanța, președinta partidului POT a susținut că nu existe motive să fie modificată legislația. Mai mult, la dezbaterea de miercuri, liderii celor trei partide au susținut că legislația din prezent este suficientă.
„Ceea ce vedem că se spune de aici, de la tribuna Parlamentului, nu este decât o manifestare a unui atac hibrid în formă continuată, manifestată prin declarații politice care nu servesc interesul statului român și care vor să genereze neîncredere totală a poporului român în statul român. V-am spus mai devreme ce a simțit un tată când nu și-a putut apăra familia de o astfel de amenințare. Dar aceeași frustrare și aceeași îndârjire o simte și un pilot de pe F-16 care, având toate echipamentele potrivite pentru a neutraliza o astfel de amenințare, nu poate apăsa pe buton. La fel simte și un comandant de brigadă, cel care coordonează ghepardurile și sistemele antiaeriene. Le monitorizăm și doar atât: anunțăm că se pot prăbuși și acolo, și acolo și nu putem apăsa pe buton. Asta este situația din momentul de față. Și să vă mai spun și ce simt suveraniștii și naționaliștii de carton, care sunt aici în sală și ne-au spus-o astăzi în Comisia de Apărare: «sunteți nebuni dacă vreți să deranjați o putere nucleară». Nu suntem nebuni, suntem români și ne apărăm țara. Astăzi, Camera Deputaților va vota acest proiect de lege și va transmite un mesaj clar lui Putin, că aici, prin România, nu se trece”, a spus deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare.
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a îndemânat românii să se informeze și să nu mai creadă minciunile partidelor extremiste.
„Trei partide, armata lui Păcălin Georgescu, care păcăliți în continuare românii de luni de zile. I-ați speriat, le-ați băgat spaima noastră unor oameni care nu caută atât de multă informație și se uită la prostiile voastre de pe TikTok. Și mă uit acum la ei. Dragi români, nu-i mai credeți, verificați informațiile. Trăim niște vremuri complicate în care a ajuns ca tot ce zboară pe TikTok să se mănânce de către o parte dintre concetățenii noștri și depinde doar de voi să vă informați, să nu-i mai credeți pe ăștia, să nu-l mai credeți pe Georgescu. Vă minte! Vedeți cât bine ne-a fost și cât de mult a crescut România și fiecare dintre voi, familiile voastre, afacerile voastre au crescut cu noi în Europa, vom rămâne așa parteneri europeni și parteneri NATO”, a afirmat deputatul Ionuț Moșteanu la tribună.
Cele două legi ale Apărării au trecut miercuri în plenul Camerei Deputaților doar pentru că parlamentarii USR au fost prezenți și au votat pentru ele. Altfel, majoritatea fragilă aflată la putere nu și-ar fi trecut propriile proiecte, acuză USR.
Camera decizională pentru cele două legi este Senatul.
USR atrage atenția că pe un subiect de o asemenea importanță este vital ca responsabilii politici – premierul, ministrul Apărării, președintele interimar – să iasă public și să explice foarte clar ce presupun aceste schimbări legislative.
„Tăcerea lor nu va face altceva decât să hrănească izolaționiștii”, acuză USR.
De asemenea, USR mai solicită actualului Executiv să trateze cu seriozitate înzestrarea Armatei și producția locală de armament. În ultimii cinci ani, cheltuielile României pentru apărare, ca procentaj din PIB, au evoluat după cum urmează: 2020: 2,01%, 2021: 1,7%, 2022: 1,7%, 2023: 1,6%, 2024: 2%. În 2023 și 2024, guvernul a alocat 2,5% din PIB pentru apărare, însă Ministerul Apărării Naționale nu a reușit să cheltuiască întreaga sumă alocată, ci doar 1,6% din PIB.
Cele mai multe dintre fabricile de stat aflate în subordinea Romarm, în special în cele în care se produc, de exemplu, muniție, explozibili, nu au mai fost modernizate de zeci de ani, tehnologia pe care o folosesc e învechită, iar mare parte din producție nu este aliniată standardelor NATO, deci ridică probleme de utilizare în caz de necesitate.
În Strategia Națională pentru Industria de Apărare, unul dintre obiective este, pe lângă crearea de noi fabrici, ca fabricile existente, în special cele de muniție, să producă la standardele NATO. România este membră a NATO de 21 de ani.