USR: PSD şi PNL lucrează împreună în Senat ca să îngroape definitiv iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Cele 40 de secunde care arată bătaia de joc

USR acuză, miercuri, PSD şi PNL că îşi bat joc de voinţa celor un milion de români care au semnat iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţiile publice” după ce au boicotat şedinţa Comisiei Juridice din Senat, care urma să dezbată, după patru ani de amânări, înscrierea în Constituţie a iniţiativei care interzice persoanelor condamnate definitiv să fie alese în funcţii publice.

Potrivit USR, şedinţa Comisiei a durat doar 40 de secunde. ”După mai puţin de un minut, preşedintele Comisiei, senatorul PNL Cătălin Ţâgârlaş, a consemnat lipsa cvorumului şi a închis urgent întâlnirea. Dezbaterile au fost amânate pentru următoarea săptămână, fără să fie fixată o dată certă.  În plus, preşedintele Comisiei a anunţat că a depus o serie de amendamente „clarificatoare”. Demersul nu duce la îmbunătăţirea actului normativ, ci este o încercare evidentă de a tergiversa parcursul parlamentar al iniţiativei, astfel încât referendumul pentru modificarea Constituţiei să nu poată fi organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 24 noiembrie. Practic, amendamentele depuse acum vor întârzia cu lunile procesul de adoptare a iniţiativei şi organizarea referendumului”, arată USR într-un comunicat. 

 
Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice, s-a arătat revoltată de felul în care PNL şi PSD înţeleg să respecte vocea a peste un milion de români şi a atras atenţia că o Comisie care nu s-a întrunit din lipsă de cvorum nu poate lua la cunoştinţă de nişte „amendamentele” depuse de preşedintele ei.

 
”Acest proiect legislativ aşteaptă de patru ani de zile. Senatorii din arcul guvernamental au fost aliniaţi, nu s-au prezentat la şedinţă. Românii ar fi putut vota pe 24 noiembrie la referendum dacă raportul Comisiei juridice ar fi fost adoptat, dar nu, PSD şi PNL mimează împreună că vor ca persoanele condamnate pentru corupţie să nu mai poată avea acces la funcţii şi la banul public. Ca întotdeauna, PSD şi PNL fac abuz de putere şi acţionează dincolo de limita legilor şi a regulamentelor parlamentare, în total dispreţ faţă de voinţa românilor”, susţine Simona Spătaru.   
 
Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României (L447/2020) are deja raport favorabil de la Comisia de Constituţionalitate din Senat, iar luni Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei juridice să discute de urgenţă iniţiativa legislativă Fără penali în funcţiile publice.
 
„40 de secunde a durat acest simulacru de şedinţă, tot 40 de secunde o să le ia românilor să voteze şi să sancţioneze dispreţul pe care PSD şi PNL îl au pentru ei. De patru ani stau cu această iniţiativă la sertar, o iniţiativă care a trecut de Camera Deputaţilor şi care a trecut controlul de constituţionalitate al Curţii Constituţionale”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR.
 
USR spune că ”PSD-PNL blochează demersul de patru ani!” Î
 
”În patru ani, cu 15% în Parlament, USR a reuşit să treacă trei legi care interzic penalilor, celor condamnaţi definitiv, să candideze la o funcţie publică. Dar USR consideră că trebuie să trecem asta şi în Constituţie ca să ne asigurăm ca nicio majoritate toxică nu schimbă legea. În 2018, peste 1 milion de români au semnat pentru ca principiul „Fără penali în funcţii publice” să ajungă în Constituţie. În 2020, Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa după un an de blocaj. La Senat, iniţiativa a avut parte de blocaj total. PSD şi PNL au boicotat, au blocat şi au tergiversat timp de patru ani”, arată formaţiunea. 
 
USR consideră că nu trebuie să aruncăm banii românilor prin două scrutine diferite: organizarea referendumului odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale reduce costurile. Doar dacă Senatul adoptă iniţiativa până pe 24 octombrie, putem avea referendum. Conform Constituţiei, Parlamentul României are obligaţia de a duce la îndeplinire, în cel mai scurt timp, voinţa cetăţenilor, exprimată prin iniţiativa de revizuire a Constituţiei.

Ciolacu, la semnarea contractelor de finanţare prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicaţiilor: Nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii, s-ar putea să fie ultimul

Ana Maria Terteleac va arbitra în play-off-ul WEURO 2025 / Ovidiu Haţegan va fi în camera VAR