USR: Sistemul energetic românesc nu este ţinut în viaţă de comandamentul lui Burduja şi Ciolacu. Ne-o arată şi incidentul de la Centrala de la Cernavodă


USR îi acuză pe Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că, în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza cu care se confruntă sistemul energetic românesc, fac exerciţii de imagine fără nicio finalitate practică, organizând comandamente inutile.

”Aseară, România importa un sfert din cantitatea de energie electrică de care avea nevoie ţara. Situaţia nu este doar rezultatul unei situaţii de urgenţă, fără precedent, ci urmarea deceniilor în care PSD şi PNL au folosit companiile din domeniul energiei ca pe o puşculiţă, nu au făcut planuri concrete de investiţii în energie, şi fără strategie şi planuri pe termen lung au închis capacităţi de producţie. Şi, nu în ultimul rând, PSD şi PNL ţin şi astăzi în funcţii-cheie din domeniu oameni care nu au pregătirea necesară.La comandamentul de ieri, Marcel Ciolacu, care nu are nici pregătire, nici competenţe în domeniul energiei, l-a avut alături ca reprezentant al Executivului pe Marian Neacşu, vicepremier, care nu are nicio expertiză în domeniu. Atât ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cât şi prim-ministrul Marcel Ciolacu încearcă doar să mimeze preocuparea şi să scape de responsabilitatea care revine PSD şi PNL pentru colapsul sistemului energetic românesc”, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de USR.

 
Deputatul USR de Gorj, Radu Miruţă, susţine că „fix PSD şi PNL sunt cei care, în ultimii ani, au închis capacităţi de producere a energiei în bandă, au lăsat companiile energetice de stat fără bani de investiţii, au dat legi eronate sau proaste pe care le-au corectat de zeci de ori şi au căpuşat fără ruşine şi fără remuşcări complexurile energetice”.

 
Afirmaţiile lui Marcel Ciolacu, potrivit cărora se va implica direct prin modificări legislative, sprijin financiar pentru investiţii şi dialog cu finanţatorii europeni, nu valorează nimic în condiţiile în care şi domnia sa, şi partidul pe care-l conduce au avut ani de zile în care să ne demonstreze faptic aceste lucruri. Energia în plus de care avem nevoie nu e produsă de frazele sforăitoare ale lui Marcel Ciolacu, consideră reprezentanţii USR.
 
”În plus, propunerile lui Marcel Ciolacu de a avea site-uri cu date actualizate şi că după o săptămână în care preţurile au fluctuat major se va apuca să analizeze mecanismele de formare a preţurilor sunt cel puţin ridicole. Pe Facebook, Marcel Ciolacu se războieşte cu cei care blochează construcţia de hidrocentralele. Adică exact cu PSD şi PNL, care au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului şi Curtişoara, realizate în proporţie de peste 70% şi pe care cele două partide nu au fost în stare să le finalizeze şi să le pornească”, mai arată USR.
 
Deputatul Radu Miruţă susţine că termocentralele de la Rovinari şi de la Turceni nu produc acum la capacitate energie în bandă (continuu, fără să depindă de soare, de vânt) deoarece nimeni alţii decât PSD şi PNL au decis oprirea, în cea mai mare parte, a celor două centrale. Mai rău, managementul politic numit de PSD şi PNL habar nu a avut cum să folosească resursele şi să producă energia în bandă, atât de necesară în acest moment. 
 
„Problemele din sistemul energetic naţional pot fi rezolvate printr-o singură metodă: ca cei care le-au generat să fie daţi imediat afară, deoarece şi-au demonstrat, din plin, incompetenţa. Din cauza lor, România cumpără energie din import la preţuri exorbitante. Tot ei au decis să închidă fără să înlocuiască însemnate capacităţi de producţie care astăzi puteau livra necesarul importat”, mai spune Radu Miruţă.
 
Senatorul USR Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie din Senat, consideră că planul de măsuri propus de Guvern pentru rezolvarea crizei energiei este o simplă colecţie de măsuri de faţadă, ca să liniştească românii şi să ascundă cruda realitate. 
 
„Adevărul este că nu prea există soluţii pe termen scurt pentru a repara haosul produs de PSD şi PNL în ultimii 30 de ani prin politizarea excesivă şi lipsa oricărei viziuni şi strategii coerente în sectorul strategic al energiei, în afară de mulgerea constantă de resurse. Nu se pot inventa noi capacităţi de producţie în bandă peste noapte, pentru asta era nevoie de o strategie de investiţii pe termen lung. Or, guvernele PSD-PNL au luat 7 miliarde de euro de la companiile de energie în ultimii opt ani şi nu au investit un leu. Nu UE a închis centralele pe cărbune, ci indiferenţa guvernanţilor care le-au lăsat în paragină şi mă întreb cu ce costuri şi riscuri s-ar putea reporni acum unităţi lăsate să ruginească de ani de zile”, afirmă senatorul Cristian Bordei.
 
Senatorul Cristian Bordei consideră că, pe termen scurt, se poate introduce, aşa cum deja a propus USR, un mecanism de protecţie contra creşterilor aberante de preţuri, dar atrage atenţia că „eliminarea oricărei fluctuaţii de preţ ar însemna plafonarea preţurilor la nesfârşit, o utopie care ar pune o povară uriaşă pe buget suportată în final tot de cetăţeni şi nu ar încuraja în niciun fel un consum eficient şi responsabil al energiei la consumatorul final”.
 
”Accelerarea investiţiilor în producţia de energie stabilă, în stocare şi în modernizarea şi digitalizarea reţelelor, dar şi stimularea formării comunităţilor de energie în cadrul unei strategii energetice coerente sunt singurele soluţii pe termen mediu şi lung, iar demararea unui program rapid de construcţie de unităţi de stocare la marii producători ar rezolva cel mai repede şi problema echilibrării în reţea”, consideră USR.

Coreea de Sud răspunde baloanelor de gunoi ale Nordului cu transmisiuni de propagandă şi emisiuni prin difuzoare

Nicuşor Dan: Am recuperat în instanţă o parte dintre clădirile adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse din Calea Victoriei, retrocedate în 2005 prin dispoziţie de primar / Sper că decizia va rămâne definitivă în urma eventualei exercitări a căilor de atac