Turiștii se grăbesc acum să-și achite sejururile înainte ca acestea să crească cu 10%.
„În mod evident imediat va trebui să aplicăm o majorare. Dacă, de pildă, în prezent pentru un sejur de 5 nopți în cadrul hotelului nostru un turist plătește aproximativ 4000 de lei cu servicii incluse, vom ajunge probabil undeva la aproape 5000 de lei”, a declarat un hotelier, pentru Observator.
De la 1 august turiștii ar putea să fie obligați să crească și bugetul alocat meselor.
„ La un calcul simplu, o pizza dacă acum este 50 de lei, cu 10%…”, a declarat Cristian Bărhălescu, agent de turism şi preşedinte Anat sud-est.
„Este o lovitură puternică pentru că mulţi dintre români nu îşi vor mai putea permite să iasă la masă la restaurant, să meargă la un hotel, să încerce să se distreze dincolo de timpul petrecut la serviciu”, a spus și Adrian Negrescu, analist economic.
Mărirea taxei pe valoare adăugată de la 9 la 19%, va provoca scăderea vânzărilor, falimente şi concedieri.
Cota TVA de 5% urcă la 9%, iar cea de 9% va fi majorată la 19 procente de guvernul Bolojan. TVA rămâne neschimbat pentru medicamente și alimente.
Printre cele 17 produse pentru care adaosul a fost plafonat la maximum 20% se numără pâinea, laptele, iaurtul, carnea de porc și de pui, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, cartofii, morcovii, merele și alte produse de larg consum.