Până acum vaccinarea împotriva HPV era gratuită în România pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 18 ani.
„Este un act de responsabilitate faţă de sănătatea tinerilor din România!”, afirma Ovidiu Cîmpean, deputat PNL și unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
Adoptarea acestei inițiative va contribui la atingerea obiectivelor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății și de Planul European de Combatere a Cancerului, vizând o acoperire vaccinală de 90% la nivelul grupelor de vârstă țintă până în 2030, potrivit PNL.
3.500 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin
Aproape 3.500 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, boală care poate fi prevenită 100% prin vaccinarea împotriva virusului HPV.
Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.
Vaccinul împotriva HPV este considerat singura modalitate eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate, susțin medicii – previne infecția cu 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.
România oferă vaccinare gratuită împotriva HPV pentru fetele cu vârsta între 11 -18 ani (introdusă în anul 2020) și vaccinare gratuită și pentru băieții din aceeași categorie de vârstă (începând din decembrie 2023).
Și tot din decembrie 2023, vaccinul împotriva HPV este compensat în proporție de 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani.