Val de furie în guvernul italian: ‘Dacă le plac atât de mult romii şi migranţii ilegali, atunci să-i ia pe toţi la ei acasă la Strasbourg’

Raportul notează că poliţia italiană realizează „profiluri rasiale”, în special împotriva romilor şi migranţilor africani ce debarcă în număr mare în Italia.

„Am dat instrucţiuni reprezentantului permanent al Italiei pe lângă Consiliul Europei să transmită proteste energice din partea guvernului faţă de conţinutul inacceptabil al raportului”, a anunţat ministrul italian de externe, Antonio Tajani. „Organele noastre de poliţie sunt formate din bărbaţi şi femei care, în fiecare zi, muncesc cu dedicaţie şi abnegaţie pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri, fără deosebire. Ei merită respect, nu astfel de insulte”, a afirmat premierul italian Giorgia Meloni. La rândul său, preşedintele Sergio Mattarella şi-a manifestat „stupoarea” faţă de raportul Consiliului Europei şi i-a telefonat şefului poliţiei pentru a-i exprima „stima şi apropierea” sa faţă de forţele de ordine.

O reacţie mai vehementă a avut vicepremierul Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, care a spus că „femeile şi bărbaţii în uniformă au fost atacaţi josnic de un corp inutil plătit inclusiv din impozitele cetăţenilor italieni”. „Dacă acestor domni (din Consiliul Europei) le plac atât de mult romii şi migranţii ilegali, atunci să-i ia pe toţi la ei acasă la Strasbourg”, a completat Salvini.

Raportul Consiliului Europei mai arată că scena politică italiană a devenit tot mai „xenofobă”, cu o dezbatere politică în tonuri „divizatoare” asupra străinilor şi persoanelor LGBT.

Arma împotriva încălzirii globale: Nanoparticulele de diamant ar putea răci globul

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu 1% din cauza acumulării de stocuri în SUA; piaţa urmăreşte în continuare conflictul din Orientul Mijlociu