Vâlcea: Amplu exerciţiu de simulare a unui accident chimic la Chimcomplex

Un amplu exerciţiu de cooperare în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase a avut loc, luni, pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea, cu participarea atât a forţelor de intervenţie de la nivel judeţean, cât şi a personalului agenţilor economici care-şi desfăşoară activitatea în zonă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, scenariul întocmit a plecat de la explozia unei butelii de acetilenă într-un depozit de clor al combinatului Chimcomplex, scopul urmărit fiind verificarea viabilităţii planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea unor astfel de situaţii.

„Este un exerciţiu chimic de amploare, care presupune punerea în aplicare a planului de urgenţă internă şi a planului de urgenţă externă a combinatului, respectiv mobilizarea tuturor instituţiilor cu atribuţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă rezultate. De asemenea, având în vedere că astfel de evenimente pot genera victime, s-a pus în aplicare şi planul roşu de urgenţă, care înseamnă mobilizarea tuturor resurselor medicale necesare gestionării victimelor. Au fost prezente toate instituţiile cu atribuţii, începând de la Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă, Ape, Mediu. În total peste 50 de resurse au fost concentrate astăzi şi, bineînţeles, au fost şi structurile cu atribuţii de coordonare şi aici mă refer la prefectul judeţului şi la directorul obiectivului afectat. Scenariul a presupus un accident care se petrece la un rezervor în care este stocat clor gazos, se produce o avarie şi se emite în atmosferă o cantitate de aproximativ 10 tone de clor”, a precizat prim-adjunctul ISU Vâlcea, lt.col. Marius Zoican, coordonatorul exerciţiului.

Reprezentanţii ISU Vâlcea au precizat că astfel de exerciţii au loc periodic pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea, unde de-a lungul anilor au fost înregistrate mai multe accidente, cel mai grav fiind în august 2007, când în urma unei explozii produse în Secţia propenoxid-polieteri a combinatului Oltchim, un muncitor a murit, iar alţi şapte au fost răniţi. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: ISU Valcea/facebook.com

Sursa: www.agerpres.ro

Camera de Comerţ şi Industrie a României – decorată de preşedintele Klaus Iohannis

Grindeanu: De 24 de ani, nu am avut o problemă să ne ducem candidatul în turul doi / În turul doi am pierdut. Asta a fost problema / Nu suntem în faza cu popcornul, ci suntem în faza în care azi am început consultările