Valeria Herdea (CNAS): Prevenţia înseamnă să şi faci, nu doar să vorbeşti

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a subliniat, miercuri, la o dezbatere, importanţa prevenţiei şi a educaţiei pentru sănătate.

„Eu cred că lucrurile încep cu educaţia pentru sănătate. Dacă mergi şi afli câte ceva despre ce înseamnă să-ţi protejezi sănătatea, vei înţelege de ce să mergi înspre prevenţie, de ce e important să mergi odată pe an, în luna de naştere, la medicul tău de familie. De ce este important să mergi chiar şi atunci când nu eşti bolnav. (…) Vei înţelege că – asiguraţi sau nu în România – există această posibilitate extraordinară, absolut extraordinară – şi mulţumesc lui Dumnezeu că există – că te poţi duce la medic şi poţi fi consultat şi poţi să ţi se depisteze factorii de risc, să ţi se pună un diagnostic, iar dacă ai neşansa să ai o boală oncologică, pe care o considerăm o boală cronică, care are şanse de vindecare, poţi beneficia de intrarea în programele naţionale de sănătate curative şi poţi primi tratament”, a spus Herdea la conferinţa „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor 2024 de UMF şi Societatea Română de Pneumologie.

Potrivit preşedintelui CNAS, prevenţia înseamnă „să şi faci, nu doar să vorbeşti”.

Ea a amintit că peste 20 de milioane de oameni mor anual ca urmare a afecţiunilor respiratorii.

„Ştim că mor peste 20 de milioane de oameni ca urmare a afecţiunilor respiratorii – tot ce înseamnă fumat, tot ce înseamnă poluare. (…) Despre asta vorbim, despre cum să facem prevenţie în România”, a mai afirmat reprezentantul CNAS. AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Rezultate înregistrate marţi, în etapa a 7-a din La Liga

Predoiu: SMURD – structură de elită, devenită un real reper naţional şi internaţional în domeniul intervenţiei în situaţii de urgenţă