Valul de căldură din Europa continuă miercuri şi se extinde spre est. Şi în timp ce la Paris, Roma, Berlin, Viena, Praga şi Varşovia se aşteaptă temperaturi de peste 30 de grade, apar tot mai multe dezbateri cu privire la modul în care ne putem adapta pentru a face faţă acestor temperaturi, scrie The Guardian.
După iunie 2003, Franţa a înregistrat a doua cea mai călduroasă lună iunie de la începutul înregistrărilor, în 1900, a anunţat ministerul pentru tranziţie ecologică.
Spania şi Portugalia au înregistrat, de asemenea, cele mai ridicate temperaturi din istorie în luna iunie.
Organizaţia Meteorologică Mondială, agenţia Naţiunilor Unite pentru vreme şi climă, a declarat marţi că va trebui să învăţăm să trăim cu noua normalitate a valurilor extreme de căldură, care vor apărea mai des şi vor fi mai intense pe măsură ce trece timpul. Iar problema modului în care răspundem la această situaţie devine din ce în ce mai mult şi o problemă politică, deoarece o parte a electoratului european continuă să îşi exprime îndoielile cu privire la costul politicilor climatice.
Şefa tranziţiei ecologice a UE, Teresa Ribera, a declarat pentru The Guardian că laşitatea politică împiedică eforturile europene de a face faţă efectelor crizei climatice, chiar dacă continentul este lovit de un val de căldură record. Ribera a declarat că, deşi efectele urgenţei climatice devin din ce în ce mai evidente, acestea nu se traduc încă în acţiuni adecvate, deoarece unele partide politice „continuă să insiste, cu destulă vehemenţă, că schimbările climatice nu există”, sau spun că luarea deciziilor de adaptare la realităţile de mediu este prea costisitoare.
O soluţie provizorie de adaptare vine din Italia. Munca în aer liber a fost interzisă în timpul celor mai fierbinţi părţi ale zilei în mai mult de jumătate din regiunile Italiei. Marţi după-amiază, în unele zone din Florenţa, Milano, Roma şi Bergamo au avut loc pene de curent, în contextul în care valul de căldură extremă continuă în Italia.
CEL PUŢIN CINCI MORŢI, INCLUSIV DOI COPII
Temperaturile extreme au provocat moartea a cel puţin cinci persoane, inclusiv a unui băieţel care ar fi murit marţi după-amiază în urma unei insolaţii în timp ce se afla într-o maşină în provincia Tarragona din Catalonia.
Miercuri dimineaţă, ministrul francez pentru tranziţie ecologică, Agnès Pannier-Runacher, a declarat că două persoane au murit în Franţa „în urma unor afecţiuni legate de caniculă”. Pentru moment, însă, nu se ştie dacă această fetiţă a fost inclusă în acest bilanţ, scrie Le Figaro. „Peste 300 de persoane au fost preluate de urgenţă”, a precizat ministrul.
În Palermo, Sicilia, o femeie în vârstă de 53 de ani a murit luni după ce a leşinat în timp ce se plimba pe o stradă. Se pare că aceasta suferea de o afecţiune cardiacă.
Un bărbat în vârstă de 70 de ani s-ar fi înecat într-o staţiune turistică din apropiere de Torino, în timp ce căldura intensă a făcut loc furtunilor şi inundaţiilor rapide.
Operatorul feroviar naţional francez SNCF a declarat că circulaţia trenurilor între Franţa şi Italia a fost suspendată pentru „cel puţin câteva zile” după furtunile violente de luni. Cogne, un oraş din Valea Aosta din Italia care a suferit inundaţii grave în iunie anul trecut, a fost izolat de o alunecare de teren.
EFECTELE CĂLDURII
Valul de căldură, care a forţat evacuarea a zeci de mii de persoane din casele lor în Turcia din cauza incendiilor de vegetaţie, a obligat, de asemenea, la închiderea şcolilor în unele părţi ale Franţei – deoarece sindicatele din educaţie au avertizat că sălile de clasă sunt periculos de fierbinţi pentru copii şi profesori şi nu au climatizare. Pe măsură ce temperaturile au crescut marţi, unii profesori din Paris nu aveau decât un pulverizator de apă pe birou pentru a-i stropi în mod repetat pe copiii din sălile de clasă, în speranţa de a-i răcori.
Vârful Turnului Eiffel a fost închis pentru turişti pe fondul temperaturilor ridicate din Paris, unde se aşteptau spre 40 de grade.
La Bruxelles, monumentul Atomium, renumit pentru bilele sale uriaşe din oţel inoxidabil, a fost închis mai devreme, temperaturile apropiindu-se de 37 de grade Celsius.
Frontul de caniculă, cunoscut în Germania sub numele de Bettina, este aşteptat să cuprindă aproape întreaga ţară miercuri, cu temperaturi care se apropie de 40 de grade Celsius şi doar coastele şi vârfurile alpine scapă de temperaturile caniculare.
Grupurile industriale au avertizat că şcolile, căminele de bătrâni şi spitalele sunt slab pregătite pentru valul de căldură – o problemă urgentă care, în opinia lor, trebuie abordată pe măsură ce creşte frecvenţa fenomenelor meteorologice care pun viaţa în pericol.
Alte oraşe din Europa se confruntă, de asemenea, cu temperaturi mai ridicate decât de obicei, inclusiv Zaragoza (39C), Roma (37C), Madrid (37C), Atena (37C), Bruxelles (36C), Frankfurt (36C), Tirana (35C) şi Londra (33C).
Ministrul silviculturii din Turcia, İbrahim Yumaklı, a declarat că pompierii au fost chemaţi să intervină în ultimele zile la 263 de incendii de vegetaţie din întreaga ţară. De asemenea, pompierii au combătut incendii de vegetaţie în unele părţi ale Franţei şi Italiei, în special pe insulele Sardinia şi Sicilia.