Elon Musk și compania sa, Tesla, au fost în centrul controverselor și protestelor de când și-a exprimat sprijinul pentru Donald Trump. Opinia sa politică controversată a dus la scăderea vânzărilor Tesla în SUA și în alte țări, inclusiv Germania. Lucrurile par să se înrăutățească pentru el, după ce strategiile sale agresive de reducere a forței de muncă din departamentele federale au fost susținute de Trump.
Musk a vorbit la postul de televiziune Fox News și a susținut că atunci când iei banii oamenilor, pe care i-au primit în mod fraudulos, tind să se supăre. El a mai spus: „Și practic vor să mă omoare pentru că opresc frauda lor și vor să facă rău Tesla pentru că oprim risipa teribilă și corupția din guvern. Și, ei bine, cred că sunt oameni răi. Oamenii răi fac lucruri rele”, a afirmat Musk, conform Business Standard.
Apărând Tesla, Musk a adăugat că este o companie pașnică și că nu au făcut niciodată nimic dăunător. El a mai declarat: „Nu am făcut niciodată nimic dăunător, am făcut doar lucruri productive, așa că cred că avem doar un derapaj… Cred că există un fel de boală mintală aici.”
Cota de piață a Tesla s-a prăbușit
Cota de piaţă a Tesla în Europa a continuat să se reducă în februarie, arată datele publicate marţi, vânzările producătorului american de vehicule electrice (EV) au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în pofida creşterii per ansamblu a înmatriculărilor EV pe continent, transmite Reuters. Pe fondul intensificării concurenţei şi înaintea lansării noului SUV Model Y, vânzările companiei conduse de Elon Musk au scăzut în ritm anual cu 42,6% în perioada ianuarie – februarie în Europa, arată datele Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
În februarie, Tesla a avut 1,8% din cota de piaţă totală şi 10,3% din piaţa vehiculelor electrice pe baterii (BEV), în scădere de la 2,8% şi, respectiv, 21,6% în perioada similară din 2024. Compania a vândut aproape 17.000 de maşini în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, comparativ cu peste 28.000 în februarie 2024.
Per ansamblu, vânzările de vehicule electrice pe baterii pe acele pieţe au crescut în ritm anual cu 26,1% în februarie, deşi vânzările totale de vehicule au scăzut cu 3,1%, conform ACEA.
În timp ce înmatriculărilor totale de vehicule în UE au scăzut cu 3,4% în februarie, vânzările de vehicule electrice pe baterii au urcat cu 23,7%, iar cele de vehicule hibride (HEV) au crescut cu 19%. Vehiculele electrificate, fie vehicule electrice pe baterii, vehicule hibride sau hibride plug-in (PHEV) vândute în blocul comunitar au fost responsabile pentru 58,4% din toate înmatriculările de automobile în februarie, faţă de un nivel de 48,2% în urmă cu un an.
„2025 a început într-adevăr promiţător pentru piaţa vehiculelor electrice din Europa”, a afirmat Chris Heron, secretar general al E-Mobility Europa.
În rândul celor mai bine vândute mărci din Europa, vânzările Volkswagen şi Renault au crescut cu 4% şi, respectiv, 10,8% în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb European în februarie, în timp ce livrările Stellantis au scăzut cu 16,2%.
Intrarea lui Musk în politica din SUA şi sprijinirea mişcărilor de extremă dreapta din Europa au dus la demonstraţii în faţa magazinelor Tesla în Statele Unite şi cereri de boicot în alte zone.
De asemenea, evoluţia Tesla este afectată de îmbătrânirea gamei de vehicule, compania confruntându-se cu un test în următoarele luni, în condiţiile în care pregăteşte în Europa lansarea unei versiuni modernizate a SUV-ului Model Y, cea mai bine vândută maşină în regiunea scandinavă în ultimii doi ani. Dar analiştii sunt sceptici că Tesla îşi va recâştiga poziţia de lider.