Vaslui: Aproximativ 65.000 de pensionari din judeţ au beneficiat de creşteri ale pensiei în urma recalculării

Un număr de aproximativ 65.000 de pensionari din judeţul Vaslui dintre cei peste 78.700 care au primit decizii de recalculare, au beneficiat de creşteri ale pensiei, potrivit datelor furnizate, marţi, în cadrul Comitetului Consultativ pentru Persoane Vârstnice, de şeful Casei Judeţene de Pensii, Isabel Bogdan.

„În judeţul Vaslui, în urma recalculării pensiilor, din cei 78.799 pensionari care au primit decizii de recalculare, un număr de 64.950 pensionari au beneficiat de creşteri de cuantum al pensiei. Astfel 10.681 de pensionari, au avut o creştere cuprinsă între 1 şi 99 de lei, 26.505 pensionari au înregistrat o creştere cuprinsă între 100 şi 499 de lei, 17.864 pensionari, au o creştere cuprinsă între 500 şi 999 lei, 9.264 au beneficiat de o creştere cuprinsă între 1.000 şi 1.999 lei, iar 636 de pensionari au o creştere a pensiei mai mare de 2.000 lei”, conform conducerii CJP Vaslui.

Directorul instituţiei, Isabel Bogdan, a precizat că pentru un număr de 13.768 de pensionari, nu s-au înregistrat creşteri ale pensiilor.

Cea mai mare creştere a pensiei calculată pentru un pensionar a fost în judeţul Vaslui de 4.398 lei.

„După recalcularea drepturilor de pensie, o parte din beneficiarii de indemnizaţie socială pentru pensionari au beneficiat de creşterea veniturilor din pensie peste plafonul de 1.281 lei şi au ieşit de rândul beneficiarilor de acest venit în completare dar, în continuare avem şi după recalculare, pensionari cu pensii mai mici de 1.281 lei şi care vor beneficia de indemnizaţie socială pentru pensionari până la acest plafon. Astfel, la data de 1 septembrie 2024, în categoria beneficiarilor de pensie minimă de 1.281 lei se încadrează un număr de aproximativ 31.000 persoane. Pentru un număr de 13.768 pensionari, în urma recalculării şi a aplicării noii formule de calcul a rezultat un cuantum egal sau mai mic al pensiei, dar aceştia rămân în plată cu cuantumul cel mai favorabil, încasat în august 2024, deci pensia nu a scăzut”, arată datele CJP Vaslui.

Reprezentanţii instituţiei au menţionat că, având în vedere amploarea activităţii de recalculare au apărut o serie de erori, unele probleme fiind deja rezolvate, iar altele în curs de soluţionare.

„Avem astăzi pensionari care şi-au primit deciziile de pensie şi pensiile recalculate dar avem şi un număr de aproximativ 2.000 de pensionari pentru care aşteptarea va continua pentru câteva zile sau săptămâni. Motive obiective au determinat oprirea acestor decizii şi printre acestea sunt lipsa din sistem la 1 august 2024 sau existenţa unor cereri de recalculare depuse şi necomunicate la plată până la data de 1 august 2024. După actualizarea aplicaţiilor informatice se va proceda neîntârziat la emiterea şi expedierea acestor decizii, drepturile fiind recalculate şi plătite de la data intrării în vigoare a Legii 360/2023, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare”, a declarat Isabel Bogdan.

Până la această dată au fost peste 2.500 de persoane au reclamat modul de calcul şi cuantumul stabilit, în 250 de cazuri fiind primite solicitări scrise.

În perioada următoare specialiştii casei de pensii vor realiza a doua etapă a procesului de recalculare, cea privind valorificarea veniturilor nepermanente prevăzute în adeverinţele aflate la dosarul de pensionare sau depuse de pensionari ulterior

De asemenea, până la data de 1 martie 2025, vor fi recalculate din oficiu şi pensiile stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor. La nivelul judeţului Vaslui, la data de 1 septembrie 2024 erau înregistraţi 6.239 de pensionari agricultori. AGERPRES /(AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: www.agerpres.ro

Ciolacu: Pentru prima dată de la aderarea la UE, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene

Electrica a atras finanţări nerambursabile de aproximativ 3,4 milioane euro, prin PNRR, pentru o capacitate de stocare a energiei electrice în judeţul Mureş