Vestea care îi dă fiori lui Putin: Veniturile Rusiei din petrol scad dramatic

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancţiuni destinate diminuării veniturilor din petrol şi gaze ale Rusiei.

Câştigurile s-au înjumătăţit şi faţă de aprilie, când bugetul a fost alimentat cu încă 490 miliarde de ruble, reprezentând plata trimestrială a taxei suplimentare impusă la petrol.

Conform calculelor Reuters, preţul în ruble al barilului de petrol rusesc a scăzut în aprilie la 4.562, de la 6.965 în perioada similară din 2024.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze ale Rusiei ar urma să scadă în ritm anual cu 14% în perioada ianuarie – mai, la 4.250 miliarde de ruble, conform calculelor Reuters. Ministerul de Finanţe va publica datele oficiale în 4 iunie.

Iniţial, Ministerul de Finanţe avea ca obiectiv în acest an venituri din exporturile de petrol şi gaze de 10.940 miliarde de ruble dar luna trecută şi-a modificat previziunile la 8.320 miliarde de ruble, în urma declinului cotaţiilor la ţiţei.

În perioada ianuarie-aprilie 2025, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.200 miliarde de ruble (39,6 miliarde de dolari), sau 1,5% din PIB, a anunţat Ministerul de Finanţe, faţă de un deficit de 0,6% din PIB în perioada similară din 2024.

Instituţia se aşteaptă acum la un deficit bugetar de 1,7% din PIB în 2025, de la un nivel de 0,5% din PIB previzionat anterior, după ce a revizuit în jos cu 24% estimările privind veniturile din energie, din cauza unei perioade prelungite de preţuri scăzute ale petrolului.

Modificarea previziunilor pune presiuni suplimentare asupra bugetului, afectat deja de cheltuielile masive din domeniul apărării, în contextul conflictului din Ucraina.

Dar Guvernul de la Moscova a dat asigurări că nu are de gând să adopte măsuri de urgenţă, precum creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor în acest an. De asemenea, Ministerul rus al Finanţelor nu intenţionează să îşi majoreze planurile de împrumuturi. “În acest an, sper că vom reuşi să ne descurcăm fără a lua măsuri extraordinare în procesul de execuţie bugetară”, a afirmat recent ministrul de Finanţe, Anton Siluanov.

Programul ‘Rabla Auto 2025’ începe pe 29 mai pentru firme: 670 de milioane de lei alocați pentru mașini

VIDEO Paradă pe străzile Barcelonei, vineri, pentru sărbătorirea titlului