Negrescu a explicat că în prezent există trei scenarii pentru realizarea acestui obiectiv.
Primul scenariu este „decizia rapidă,” care presupune adoptarea unei decizii tehnice până la 1 decembrie, sub mandatul actualei Comisii Europene.
Al doilea scenariu este „varianta moderată,” prin care viitoarea Comisie Europeană ar putea aproba aderarea României în marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne sau în cadrul unei reuniuni ministeriale.
Cel de-al treilea scenariu vizează o amânare a deciziei, din cauza posibilei instabilități politice din Bulgaria, presiunii partidelor populiste din unele state membre sau apariției unor riscuri de securitate neprevăzute.
Negrescu a subliniat importanța menținerii subiectului pe agenda europeană și și-a exprimat optimismul că România va adera în curând la spațiul Schengen pe cale terestră.
„Mă bucur că am continuat să punem presiune pentru atingerea acestui obiectiv, chiar și atunci când am fost criticați pentru că am menţinut acest subiect sus pe agenda europeană. Jocurile nu sunt închise. La fel ca premierul Marcel Ciolacu, sunt încrezător însă că România va deveni membră a spațiului Schengen pe cale terestră”, a scris Negrescu.