Declarația a venit după întrebarea jurnalistului Ovidiu Bărbulescu care a cerut detalii despre impactul real al apelului lansat anterior de Guvern către conducătorii companiilor de stat pentru a-și dona parțial indemnizațiile.
„Fiind un act voluntar, nu știu să vă spun câți, iar ce sume au donat sau știu și eu ce și-au… fiecare ce a avut în vedere, nu știu să vă spun”, a răspuns vicepremierul.
Întrebat dacă nu există o centralizare a acestor gesturi voluntare, Anastasiu a precizat:
„Nu, și nici nu ne-am propus așa ceva, pentru că asta a fost un act voluntar al fiecăruia. Noi ce încercăm să facem este să reglementăm prin lege ceea ce se întâmplă. În ce măsură unul sau altul dorește să facă un lucru benevol sau nu, nici nu trebuie să-l anunțe public și nici n-ai cum să-l monitorizezi, pentru că nu poți oficial să scazi salariul, ci poți să donezi către o cauză oarecare.”
În ceea ce privește mecanismele prin care pot fi sancționați sau demiși membrii Consiliilor de Administrație care își ignoră responsabilitățile – cum ar fi cazul recent al CA-ului de la RAPPS, care a aprobat o indemnizație controversată de aproape un milion de euro, fără a sesiza eroarea –, vicepremierul a răspuns:
„Deci avem pârghii în limita legii prin indicatorii de performanță, dacă există chestiuni disciplinare este altceva – alte tipuri de pârghii – și dacă sunt chestiuni juridice, alt tip de pârghii. Deci aceste variante le avem la dispoziție. Și trebuie să ne uităm la fiecare în parte, apropo de indicatorii de performanță, ce scrie la fiecare în parte și dacă a comis o greșeală, să vedem unde poate fi încadrată.”