Premierul Ilie Bolojan a explicat, la Observator, ce măsuri vizează Guvernul și ce urmează după adoptarea legii austerității: „Nu pentru că ne cere cineva, ci pentru că e o necesitate.”
După ce Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe mult discutata Lege a austerității, premierul Ilie Bolojan a oferit explicații în exclusivitate, la Observator, într-un interviu acordat Alessandrei Stoicescu. El a vorbit despre lipsa de încredere a românilor, despre reforma pensiilor speciale și despre tăierea sinecurilor, dar și despre ce urmează după votul din Parlament.
„Românii au dreptate să nu mai creadă. De multe ori li s-a promis că se va întâmpla ceva și nu s-a întâmplat. Aici suntem într-un nou început. Eu le cer puțină răbdare – nu va dura mult și se vor convinge dacă acest guvern face tot pentru corectarea lucrurilor sau dacă vom continua pe drumul de până acum, în care am spus lucruri frumoase, dar când trebuiau realizate, nu s-au mai văzut”, a declarat Bolojan.
Premierul a susținut că mizează pe rezultate concrete: „Noi vom încerca să facem ca tot ceea ce ne-am angajat să devină realitate.”
Reformele asumate: pensiile speciale, sinecurile și fondurile europene
Una dintre cele mai așteptate măsuri este reforma pensiilor speciale, care va fi inclusă în al doilea pachet legislativ ce va intra în vigoare până la sfârșitul lunii iulie. Bolojan a subliniat că aceasta nu este doar o cerință externă, ci o chestiune de echitate internă:
„Aceasta este o nedreptate socială, sesizată și de Comisia Europeană. O vom corecta, dar nu pentru că ne cere cineva, ci pentru că este o necesitate, un semn de respect pentru oamenii care lucrează în România.”
Referindu-se la problema sinecurilor politice, premierul a fost dur: „Ce s-a întâmplat în acești ani? Partidele noastre, într-o formă directă sau indirectă, au trimis în consiliile de administrație oameni care, în loc să considere că numirea lor este o responsabilitate – de a face compania eficientă, de a reduce costurile și de a obține profit pentru stat –, au considerat că este o oportunitate de a-și mai asigura niște venituri, să-și blindeze niște contracte.”
El a denunțat toleranța față de contracte „total dezechilibrate”, afirmând că s-a ajuns ca o parte dintre acești oameni „să-și tripleze veniturile fără vreo performanță”, în disprețul bunului simț. Dar a avertizat că nu poate fi o schimbare bruscă: „Astea nu se pot corecta de pe o zi pe alta. Chiar dacă am fi atacat 5 companii prin 5 ordonanțe, efectul asupra celor 30 de miliarde (de euro – n.r.) ar fi fost nesemnificativ.”
Impactul legii austerității și prioritățile Guvernului
Guvernul a publicat oficial forma finală a proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare, care include:
introducerea CASS pentru pensiile peste 3.000 lei (temporar, până în 2028),
reducerea cu 40% a finanțării partidelor în 2026,
măsuri pentru susținerea mamelor minore și a cadrelor didactice,
majorarea taxelor pe jocurile de noroc, cu un impact estimat de 500 milioane lei în 2025 și peste 1 miliard în 2026.
Bolojan a declarat că, odată trecut acest pachet, Guvernul se va concentra pe atragerea fondurilor europene: „Energia noastră se va concentra pe absorbția fondurilor europene. Riscăm, din cauza întârzierilor la proiecte și a unei proaste gestionări, să nu putem consuma banii la timp. Trebuie să prioritizăm proiectele, să urgentăm lucrările în curs și să îndeplinim jaloanele.”
Concluzia lui Ilie Bolojan? „Nu cer decât răbdare”
Premierul a transmis un mesaj direct românilor: „Le cer puțină răbdare. Nu va dura mult și se vor convinge dacă acest guvern chiar face ceea ce spune.”