Judecătorul CCR Csaba Asztalos a declarat, într-un interviu acordat podcastului HotSpot de la HotNews, că se discută la nivelul Curții Constituționale a României (CCR) posibilitatea de a folosi inteligența artificială (IA) pentru a automatiza redactarea părții introductive a motivărilor deciziilor, în vederea accelerării publicării acestora.
Asztalos susține că aproximativ 60% din timpul necesar redactării unei motivări este consumat de partea de descriere a obiectului cauzei, în timp ce motivarea propriu-zisă – analiza și argumentele juridice – reprezintă doar 40%. În acest context, o soluție tehnologică ar putea reduce semnificativ timpul de redactare, fără a afecta calitatea deciziei finale, care ar rămâne în responsabilitatea exclusivă a judecătorilor.
„Cea mai mare parte dintr-o motivare, 60% din timp, o reprezintă descrierea obiectului dosarului. Motivarea efectivă ia doar 40% din timp”, susţine judecătorul constituţional Csaba Asztalos.
El spune că un program de inteligenţă artificială, creat şi administrat la nivelul Curţii, poate fi o soluţie pentru pentru publicarea mai rapidă a motivării deciziilor: descrierea obiectului unei speţe să fie făcută de inteligenţa artificială şi controlată uman, iar decizia efectivă să fie elaborată de magistraţi.
„Poţi să ai dosare cu bibliorafturi! Ca să faci descrierea faptei, să pregăteşti dosarul, să decizi, să motivezi, să finalizezi ia foarte mult timp. Şi nu sunt angajaţi suficienţi”, a explicat Csaba Asztalos.
„Eu ştiu că există deja demersuri” pentru a implementa soluţia inteligenţei artificiale în dosarele Curţii. „E o idee pe care am discutat-o în particular, informal, cu mai mulţi magistraţi”, explică Csaba Asztalos.
El spune că vede de ce cetăţenii sunt frustraţi pentru că nu înţeleg deciziile din justiţie, având în vedere că el însuşi s-a confruntat cu această situaţie, în timpul mandatului de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
„Eu consider eşec atunci când în instanţă nu am primit motivări care să fie rezonabile şi să ne fi convins pe noi şi pe cetăţeni de soluţia instanţei. Cred că este foarte important să argumentăm, să motivăm şi explicăm deciziile astfel încât ele să fie accesibile cetăţenilor, iar aceştia să înţeleagă raţiunea deciziilor. Astfel putem să obţinem acel comportament de acceptare a acestor decizii. Cred că asta e important şi pentru justiţie, în general, şi pentru Curtea Constituţională”, a spus Csaba Asztalos.
Întrebat dacă îl preocupă timpul care se scurge între publicarea deciziei şi a motivării în cazul unor hotărâri CCR, Csaba Asztalos spune că a avut deja discuţii cu ceilalţi judecători constituţionali.
„Dar sunt probleme administrative: Curtea avea doar 15 magistraţi asistenţi. La fel, Curtea nu are spaţiul necesar pentru desfăşurarea activăţii. Fizic, nu ai timp”. Csaba Astztalos a oferit, drept exemplu de întârziere, excepţia de neconstituţionalitate ridicată în cazul obligativităţii publicării declaraţiilor de avere. „A fost invocată acum 6 ani!”, recunoaşte Csaba Asztalos. Partenerii ar urma să fie cei de la Facultatea Politehnică din București, a mai spus judecătorul CCR.