Legat de obiectivul aderării României la OCDE până la sfârșitul anului 2026 și riscurile care ar putea periclita acest proces, președintele a explicat:
„În asemenea… în discuția, angajamentul, cum vreți să-i spuneți, pe care am avut-o cu partidele din coaliție înainte de formarea guvernului… am agreat că țintele din PNRR și jaloanele din PNRR și jaloanele din OCDE sunt parte a programului de guvernare și sunt foarte optimist că toată lumea înțelege această responsabilitate. Greșeli, evident că toată lumea poate să facă și de asta am… luat o marjă, dar sunt optimist că o să realizăm. O să bifăm toate jaloanele până la sfârșit de 2026”.
Întrebat despre scrisoarea transmisă de România și alte 13 state către Comisia Europeană, prin care se solicită menținerea fondurilor de coeziune și agricultură în cadrul financiar multianual 2028–2034, președintele a confirmat poziția exprimată:
„Poziția este cea pe care ați prezentat-o dumneavoastră acum. Așa cum am spus, o să fie o negociere de cel puțin un an de zile imediat ce o să vedem cifrele. În 1-2 săptămâni o să vedeți o poziție mai detaliată a României”.
În legătură cu implicarea României în reconstrucția Ucrainei, președintele a recunoscut că deși țara are avantaje strategice, mobilizarea mediului de afaceri autohton este deficitară:
„Da. E o întrebare tehnică, asta… noi avem… România are câteva avantaje. Unul este, evident, proximitatea, al doilea este faptul că… în perioada aceasta de război au existat niște fluxuri logistice, da, și niște… centre logistice atât pe militar, pe umanitar, inclusiv lor… pe comercial. Vă aduc aminte de tranzitul cerealelor. Astea sunt… și pe această zonă de tranzit logistic au fost niște firme românești care au fost implicate și care, evident, că sunt… gata să… și ar fi foarte bine să continue imediat ce va începe procesul de reconstrucție. Mai departe, ca să spun foarte onest, în ceea ce privește scanarea companiilor din România care ar putea să participe la procesul de reconstrucție, aici nu stăm deloc bine.”