VIDEO Cel mai mare lac din lume dispare chiar sub ochii noștri: Efectele vor fi extrem de grave

Marea Caspică, cea mai mare mare interioară a lumii, este în pericol din cauza scăderii accelerate a nivelului apei, cauzată de poluare, construcții de baraje și schimbări climatice.

Nivelul apei a scăzut cu aproximativ 1,5 metri din anii ’90, iar cercetătorii avertizează că, până la sfârșitul secolului, scăderile ar putea ajunge până la 30 de metri.

Aceasta ar afecta grav resursele economice, inclusiv pescuitul și turismul, iar competiția pentru resurse ar putea duce la conflicte între cele cinci țări riverane: Kazakhstan, Iran, Azerbaidjan, Rusia și Turkmenistan.

Biodiversitatea Mării Caspice este de asemenea amenințată, în special specii precum sturionul, ale cărui populații au fost afectate de poluare și pescuit excesiv.

Oamenii de știință avertizează că, fără o acțiune colectivă, Marea Caspică ar putea suferi o soartă similară cu cea a Mării Aral, care aproape a dispărut din cauza activităților umane.

Avertismentul vine în contextul summitului COP29 din Baku, unde liderii mondiali vor discuta despre acțiuni climatice necesare pentru salvarea mării.

INSP: 88 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile/ 18 persoane au murit

Ucraina anunţă că militari nord-coreeni au fost desfăşuraţi în zona rusă Kursk. ”Imageria este un lucru serios (…) reflectă un lucru…”, ironizează Putin la BRICS. Yoon Suk Yeol, pregătit să studieze trimiterea de armament Ucrainei