Măsura vine după ce, în octombrie, CIA a lansat o campanie de recrutare de noi informatori în China, Iran și Coreea de Nord, postând online instrucțiuni despre cum să contacteze în siguranță agenția, în urma a ceea ce a declarat a fi eforturi de succes de recrutare a rușilor.
CIA este încrezătoare că videoclipurile trec de restricțiile de internet ale „Marelui Firewall” din China și ajung la publicul vizat.
„Dacă nu ar funcționa, nu am face mai multe videoclipuri”, a declarat un oficial CIA pentru Reuters, adăugând că China este principala prioritate a agenției în materie de informații, în cadrul unei „adevărate competiții generaționale” între SUA și China.
Cele două videoclipuri postate pe conturile de social media ale CIA prezintă scene fictive în care un înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) și un lucrător guvernamental mai tânăr cu acces la informații clasificate devin deziluzionați de sistemul chinez și se adresează CIA. Oficialul CIA a declarat că SUA nu sunt interesate doar de contraspionaj, ci caută, de asemenea, informații privind știința avansată, tehnologia militară și cibernetică, date economice valoroase și secretele politicii externe a Chinei.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la videoclipuri, dar a acuzat anterior SUA de desfășurarea unei campanii sistematice de dezinformare împotriva Chinei și a declarat că orice încercare de a crea o prăpastie între poporul chinez și PCC va eșua.
Agențiile de informații americane au declarat în martie că China rămâne principala amenințare militară și cibernetică pentru SUA, menționând că China are capacitatea de a lovi Statele Unite cu arme convenționale, de a compromite infrastructura americană prin atacuri cibernetice și de a viza activele sale din spațiu și că Beijingul urmărește să înlăture SUA ca principală putere AI până în 2030.