Guvernul va adopta în şedinţa de luni ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, supranumită ordonanţa „trenuleţ”, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.
El a amintit că România a obţinut de la Comisia Europeană o prelungire de la patru la şapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, iar primul pas este diminuarea acestuia la 7% în 2025. Urmează „un an dificil” din punct de vedere economic şi, în acest context, sunt necesare măsuri care să protejeze România „de eventuale riscuri financiare majore”, a subliniat Ciolacu.
„Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea ratingului de ţară, alungarea investitorilor şi împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente şi şomaj pentru foarte mulţi români. De aceea, am hotărât, împreună cu partenerii de coaliţie, să adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în 2025, aşa cum ne-am angajat în faţa Comisiei Europene, prin planul fiscal. Am obţinut o prelungire de la patru la şapte ani, pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene şi din PNRR, atât de necesare pentru a continua modernizarea României”, a afirmat prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.
El a declarat că ordonanţa este structurată pe trei obiective „fundamentale”: stoparea creşterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB (19 miliarde de lei) şi majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.
Ordonanţa nu este una „a austerităţii sau a sărăciei”, a susţinut premierul. „Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA-ul de la 19 la 24 sau când s-au închis şcoli şi spitale”, a menţionat Ciolacu.
În şedinţa de guvern de luni vor fi adoptate măsuri pentru reforma statului şi reducerea cheltuielilor publice. Astfel, salariile demnitarilor vor fi „îngheţate şi în acest an”, iar partidele vor primi sume reduse cu 25%.
În 2025, „nu există resurse financiare” pentru creşterea salariilor bugetarilor, a completat premierul. Totodată, nu vor fi acordate sporuri şi premii suplimentare.
„Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice. Vom prelua un model deja consacrat şi vom înfiinţa Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. În acest departament, care va fi cu specialişti din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono”, a explicat el.
Conform lui Ciolacu, Guvernul a adoptat acele măsuri cuprinse în reforma fiscală din PNRR care au „cel mai redus impact” asupra creşterii economice.
„Am refuzat să tăiem de la investiţii sau să creştem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creşterea TVA-ului, care ar fi dus la creşterea inflaţiei. Aşadar, eliminăm toate facilităţile fiscale şi creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi, pentru a evita un şoc în economie. Vor fi afectate circa 30.000 de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat”, a completat prim-ministrul.
El a mai transmis că introducerea impozitului pe construcţii speciale se va aplica doar după ce vor fi emise normele şi după ce ministrul Finanţelor va avea discuţii cu marile companii care vor urma să aibă investiţii.
„Ne vom păstra locul şapte în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cel mai mic impozit pe dividende. În ţara noastră plătim 10% de la 1 ianuarie, dar Ungaria are 15%, Polonia are 19%, Cehia are 23%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 20%”, a precizat Marcel Ciolacu. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)