VIDEO Ciolacu, în proiectul prezidențial: ‘Cea mai mare provocare a României este declinul demografic’

„Am făcut, în sfârșit, dreptate pentru 3,8 milioane de pensionari. Este a doua lună în care pensionarii primesc pensiile mărite. Și vom continua să le creștem pentru că, acești oameni care au muncit, merită respectul nostru. Totodată, de la 1 ianuarie 2025, ne vom alinia la salariul minim european. Vorbim de un venit de 800 de euro brut pentru 1,4 milioane de angajați. Și vreau, pentru cei cu venituri mici și medii, să reducem și povara fiscală, astfel încât oamenii să rămână cu mai mulți bani pentru familiile lor. Mai mult, am fost pe șantierele de pe Autostrada Moldovei, din Oltenia sau din Banat și am întâlnit mulți profesioniști, oameni cu experiență, care mi-au spus că, după mulți ani, au decis să se întoarcă în România. Pentru că și aici primesc aceleași salarii. În plus, costul vieții este mai mic și trăiesc mai bine!

În 2022, 190 de mii de români au revenit în țară. Mai mulți decât cei care au plecat. E un început! Dar, dacă vrem ca românii să se întoarcă acasă, trebuie să le oferim nu doar salarii similare, ci și condiții: autostrăzi și șosele de mare viteză, spitale bine utilate și școli moderne. Vreau să unim Moldova de Transilvania și Țara Românească prin drumuri rapide și autostrăzi. Vreau să conectăm portul Constanța și marile municipii ale țării la rețeaua europeană de autostrăzi. Ne unim, astfel, prin drumuri rapide, atât cu Republica Moldova, cât și cu statele din vestul Europei. Dar ne unim și cu românii din Diaspora! Zilele trecute, pe traseul Autostrăzii Moldovei, am discutat cu localnicii comunelor învecinate. Toți mi-au spus că această autostradă este cea mai mare șansă pentru dezvoltarea zonei. Și asta, pentru că se vor construi zeci de depozite și spații logistice, va crește traficul de mărfuri și vor apărea mii de noi locuri de muncă bine plătite.

Modernizarea României presupune însă și rezolvarea problemei forței de muncă. Iar asta se face doar prin investiții masive în educație, astfel încât toți copiii și tinerii din România să aibă acces egal. Am fost în căminele din Regie și am văzut cum este viața într-un cămin construit acum 50 de ani. Și am decis să facem din construcția de cămine studențești o prioritate națională. Dar acești tineri mi-au povestit și despre visurile lor…Dacă vrem ca ei să nu plece, trebuie să-i sprijinim pe toți tinerii care vor să învețe și care muncesc! Să-i ajutăm să-și facă un rost aici, în țară! Suntem obligați să facem asta! Investim deja 1 miliard de euro pentru a crește o nouă generație de specialiști, prin sistemul de învățământ dual. Este important ca școala să le dea tinerilor garanția unui loc de muncă bine plătit. Dar nu este suficient. De aceea, în programul meu am inclus o serie de măsuri cu impact și asupra evoluției demografice pentru a crește rata de angajare în rândul tinerilor și pentru ca aceștia să aibă într-adevăr acces la o locuință.

În ultimele luni, i-am întrebat pe români „ce-și doresc ei de la România?”, care sunt problemele lor, care sunt visele lor. Pentru că noi, la PSD, îi ascultăm întotdeauna pe români!

Acest Proiect de Țară este suma răspunsurilor primite de la oameni. Le mulțumesc pentru implicare! Cea mai mare provocare a României, care atinge însăși esența viitorului nostru este declinul demografic al națiunii noastre. Realitatea este că România are tot mai puțini copii și, în același timp, mulți tineri aleg să plece în străinătate. Avem o populație îmbătrânită și în scădere. Asta afectează inclusiv piața muncii, sistemele de pensii și sănătate.

Vă rog să vedem această realitate ca pe un apel la acțiune. Trebuie să oferim noilor generații de români motive să creadă în țara lor – oportunități, siguranță și, cel mai important, speranța într-un viitor alături de cei dragi.

Și, pentru asta, este necesar să lucrăm împreună – Președinte, Guvern, comunități locale și sector privat – pentru a opri declinul demografic și pentru a face din românii aflați în Diaspora un motor de dezvoltare a României.

La începutul acestui an, m-am întâlnit la Roma cu românii care muncesc și trăiesc în Italia. De la ei am aflat că așteptau și câte 3-4 ani pentru a-și face rost de documente pentru dosarul de pensionare. Astăzi s-a ajuns ca acest proces să dureze 3-4 luni, ca urmare a unui acord bilateral. Dar nu e suficient! Vreau să mergem mai departe, să simplificăm birocrația și să digitalizăm serviciile consulare. Toate actele pentru românii din Diaspora vor fi online, fără drumuri repetate, lungi și costisitoare. În egală măsură, îi vom ajuta și pe românii care investesc în țară banii câștigați în străinătate. Voi face asta pentru că eu cred că toți românii, indiferent unde se află, trebuie susținuți! Fie prin a le ușura întoarcerea în țară, fie ajutându-i concret acolo unde s-au stabilit!”, a declarat Ciolacu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Ciolacu, despre droguri: ‘Pedeapsa nu rezolvă dependența. Iar trei afișe și două broșuri expirate nu înseamnă prevenție

LIVE TEXT – Prezidențiale și referendum în Republica Moldova: Prezența la vot la ora 12.00 (Comisia Electorală Centrală)