VIDEO Colosul Rexdan, construit în România, străbate Dunărea: Proiect uriaș, cu țara noastră în rol de fanion

Care este impactul activităților umane asupra acestui delicat ecosistem fluvial? Protejarea biodiversităţii este misiunea Rexdan, un proiect european de cercetare multidisciplinar care are laboratoare atât pe uscat, cât şi pe această navă, cea mai mare de acest tip din apele continentale europene. Dar ce anume măsoară cercetătorii?

„Monitorizăm calitatea atmosferei până la cincisprezece kilometri distanță – spune Lucian Georgescu, directorul proiectului Rexdan -. Monitorizăm calitatea apei, a biotei, adică a tot ceea ce trăiește, de la ființe microscopice până la cele mai mari animale. Vrem să știm ce se întâmplă aici, care sunt pericolele pentru ecosistem în general.”

Delta Dunării este o rezervație biologică. Schimbările climatice și activitatea umană influențează starea apelor, a sedimentelor și a tuturor ecosistemelor sale. Rexdan reunește specialiști din diverse discipline. Ștefan Petrea, de exemplu, monitorizează starea a patru specii de sturioni, dintre care trei sunt pe cale de dispariție.

„Astăzi există mulți contaminanți noi și nu știm care este efectul lor asupra sturionului – spune Petrea -. Obiectivul este crearea unui cadru analitic complex și integrat, care să servească drept instrument de sprijin pentru deciziile care trebuie luate privind soluțiile adecvate pentru conservarea acestor specii pe cale de dispariție”.

Cercetătorii români prelevează probe în apele internaționale dintre Ucraina, Moldova și România. Aceste probe sunt analizate in laboratoarele de pe vas şi în alte laboratoare Rexdan de la Universitatea din Galaţi. Unul dintre obiectivele principale este identificarea microplasticelor.

„Microplasticele sunt considerate vectori de transport pentru alți poluanți, precum metale, compuși farmaceutici, pesticide și alți agenți patogeni – spune Màdàlina Càlmuc, asistent de cercetare -. Am estimat că Dunărea transportă anual pe teritoriul național în jur de 50 de tone de microplastice. Comisia intenționează să reducă poluarea cu microplastic cu 30% începând din 2030.”

Bugetul total al Rexdan este de peste 19,5 milioane de euro, din care 85% este finanțat din Politica de Coeziune a Uniunii Europene și restul de 15% din fonduri naționale. Numai în România, Dunărea asigură apă curentă pentru 6 milioane de oameni.

„Apa Dunarii este viaţa însăşi- spune Georgescu -. Cu apa poluată viaţa este mai grea, mai complicată şi mai dificilă. Facem totul pentru noi, deoarece peste zece ani, poluarea pe care o vedem acum va avea un impact asupra sănătăţii oamenilor”.

Sursa: Euronews.it, în traducerea Rador Radio România

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasconi, ironii usturătoare după ce Ciucă a bătut palma cu Nicușor Dan: ‘Și eu dau ‘cuba’ cu toţi copiii’ / Cum comentează ‘suceala’ lui Traian Băsescu

Verificări interne la IPJ Gorj, după ce un șef de post a fost acuzat de agresiune