VIDEO Coreea de Nord sperie întreaga planetă: Au lansat arma care a doborât toate recordurile

Testul a avut loc în contextul tensiunilor internaționale și al controverselor legate de implicarea Coreei de Nord alături de Rusia în războiul din Ucraina, informația fiind confirmată de agenția de știri de stat KCNA, relatează Reuters.

Racheta Hwasong-19 a fost testată joi și a fost descrisă de KCNA drept „cea mai puternică rachetă strategică din lume”. Lansarea a fost supravegheată personal de liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a declarat că această rachetă demonstrează „poziția hegemonică” a țării sale în dezvoltarea și fabricarea de sisteme nucleare. Hwasong-19 poate lovi aproape orice țintă de pe teritoriul Statelor Unite, un semnal transmis în special Washingtonului.

Testul a generat reacții dure din partea Statelor Unite, aliaților lor din Coreea de Sud, Japonia și Europa, precum și din partea secretarului general al ONU. „Racheta confirmă credibilitatea în creștere a capacităților de descurajare strategică ale Coreei de Nord”, a declarat Ankit Panda, expert în politici internaționale.

Ca răspuns, Coreea de Sud a impus noi sancțiuni împotriva a 11 persoane și patru entități nord-coreene implicate în dezvoltarea programului nuclear și în transferuri ilegale de fonduri. Lansarea ar putea fi parte a unei strategii de a demonstra forța tehnologică și a distrage atenția de la desfășurarea trupelor nord-coreene în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud.

Desfășurarea trupelor nord-coreene în sprijinul Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski criticând lipsa unei reacții ferme din partea aliaților săi. Deși Moscova și Phenianul nu au confirmat oficial această colaborare militară, cele două state au apărat dreptul la ajutor reciproc.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a precizat că Pentagonul nu a identificat momentan dovezi ale unei implicări directe a Rusiei în lansarea rachetei. Specialiștii sud-coreeni se arată, totuși, sceptici că Rusia ar împărtăși tehnologii sensibile cu Coreea de Nord, deși o colaborare limitată pe plan militar ar putea fi posibilă.

KCNA a anunțat că Hwasong-19 va funcționa alături de Hwasong-18, o altă rachetă cu combustibil solid testată anterior. Spre deosebire de rachetele cu combustibil lichid, cele pe bază de combustibil solid oferă avantaje strategice, fiind mai ușor de manevrat și necesitând mai puțin suport logistic.

„Rachetele cu combustibil solid pot fi stocate și deplasate oriunde, asigurând mobilitate și durabilitate crescute”, a explicat profesorul Kim Dong-yup de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. Imaginile publicate de KCNA prezintă o rachetă lansată dintr-un vehicul specializat, cu secvențe de separare a etajelor și capturi ale Pământului.

Lansarea a fost marcată de o durată de zbor de 85 de minute, iar Hwasong-19 a atins o altitudine record pentru rachetele nord-coreene. Experții sugerează că această rachetă ar putea fi capabilă să transporte încărcături nucleare mai grele sau chiar multiple focoase nucleare, ceea ce ar permite Coreei de Nord să lovească simultan mai multe ținte.

Deși Coreea de Nord dispune deja de rachete cu rază de acțiune suficientă pentru a lovi orice țintă din Statele Unite, Hwasong-19 ar putea extinde capacitățile sale ofensive. Specialiștii afirmă că Phenianul ar putea continua testările pentru a asigura separarea focoaselor multiple la reintrarea în atmosferă și atingerea precisă a țintelor individuale.

Aproape 6.000 de clădiri avariate de atacurile israeliene în oraşele de graniţă libaneze (presă)

Se dă startul uneia dintre cele mai grele și mai complexe autostrăzi din România: Va lega puncte esențiale ale țării